A nagy EU-tagállamoknak nem kell pénzügyi segítség - a nap hírei

Infostart
2011. augusztus 15. 21:04
Az unió pénzügyi biztosa szerint önállóan is képes lesz megoldani problémáit Olaszország, Spanyolország és Franciaország. Kidolgozta javaslatcsomagját a devizahitelesek problémáinak megoldására az MSZP. Öt-öt forinttal csökken szerdán a benzin és a gázolaj literenkénti ára.

A gazdasági és pénzügyekért felelős uniós biztos szerint nem lesz szüksége euróövezeti támogatásra Olaszországnak, Spanyolországnak és Franciaországnak. Olli Rehn a Bild című német napilapnak azt mondta: a három állam megteszi majd a költségvetési egyensúly helyreállításához és a gazdaság növekedéséhez szükséges intézkedéseket. Az uniós biztos úgy vélte: az euróövezeti mutatók jelenleg stabilak, de a bizalom visszaszerzéséhez közös fellépésre van szükség.

Segítene a devizahiteleseken az MSZP

Kilencpontos javaslatcsomagot dolgozott ki a devizahitelesek problémáinak megoldására az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének szakértői csoportja. Szekeres Imre, a testület vezetője az InfoRádióban elmondta: kezdeményezik, hogy szeptember végéig állítsák fel az állami eszközkezelőt, a hitelüket fizetni nem tudók számára biztosítsanak bérlakásokat, és jöjjön létre a bankok bevonásával egy közös ingatlanalap. Az MSZP azt is javasolja, hogy a munkaadók önkéntes alapon vállalhassák át alkalmazottaik törlesztéséből a 180 forint/frank feletti részt. A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság válaszában közölte: az MSZP 2003 és 2010 között megszüntette az államilag támogatott otthonteremtés lehetőségét, a folyamatos megszorításokkal pedig devizahitel felvételére kényszerítette azokat, akik saját ingatlanhoz akartak jutni.

Fészekrakó hitellel is kérhető az árfolyamrögzítés


Nem minősül fizetéskönnyítésnek a Fészekrakó hitel, az is élhet az árfolyamrögzítés lehetőségével, aki devizaalapon részt vett a programban - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság. Sajtóhírek szerint több hitelintézet nem fogadta be a Fészekrakó hitellel rendelkezők árfolyamrögzítésre vonatkozó kérelmét, mert álláspontjuk szerint a hitelprogram kizárja annak lehetőségét. Más bankoknál ugyanakkor a fészekrakósok is sikerrel igényelhettek árfolyamrögzítést.

Újabb többletforrás az egészségügynek


Másfél milliárd forintos többletforrást kapnak a járóbeteg-szakellátást végző egészségügyi szolgáltatók a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól. A pénzt 255 járóbeteg-szakellátó intézmény használhatja fel betegellátási feladatai elvégzésére. A keret felosztásakor elsődleges szempontként a teljesítményvolumen-korlátot tartósan meghaladó, indokolt túlteljesítést vették figyelembe.

Pályázat a tanyarendszer korszerűsítésére


Összesen 825 millió forintra pályázhatnak az érintett őstermelők, családi gazdálkodók, önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek a Tanyafejlesztési Programban. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a pályázatokat szeptember 1-je és 30-a között lehet benyújtani. A program kiemelt célja a tanyarendszer korszerű megújítása, valamint az ott élők helyzetének javítása, gazdálkodásának támogatása.

Szeptember elején tárgyalják Gyurcsány mentelmi ügyét

A tervek szerint szeptember 6-án tárgyalja Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mentelmi ügyét az Országgyűlés illetékes bizottsága. Erről a testület kereszténydemokrata elnöke számolt be, miután a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsághoz megérkeztek az üggyel összefüggésben kért iratok a Legfőbb Ügyészségtől. Rubovszky György azt mondta: a parlament akár már az őszi ülésszak első napján, szeptember 12-én dönthet a mentelmi jog felfüggesztéséről. Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés miatt akarja gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban.

Csökken az üzemanyagok ára

Öt-öt forinttal csökken szerdán a benzin és a gázolaj literenkénti ára - értesült a Portfolio.hu. Sándor Dávid, a portál elemzője az InfoRádióban elmondta: a benzin országos átlagára így 377-378, a gázolajé 365-366 forint lesz. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Veszteséges volt a Sziget fesztivál

Az előzetes adatok szerint a tavalyihoz hasonlóan az idén is mintegy 390 ezren vettek részt a Sziget Fesztiválon. Gerendai Károly főszervező közölte: tovább nőtt a külföldi látogatók aránya; a hetijegyek 80 százalékát már ők vásárolták. A főszervező szerint a fesztivál sikeresnek nevezhető, a többletkiadások miatt azonban a veszteség előreláthatóan több százmillió forint lesz. Gerendai Károly az InfoRádióban elmondta: a legveszteségesebb a Prince-koncert volt, több mint 100 milliós ráfizetést jelentett.

Megfelelő Paks védelme

Semmiféle azonnali beavatkozásra nincs szükség a paksi atomerőműben - közölte a létesítmény kommunikációs igazgatója. Mittler István azután beszélt erről, hogy megküldték az Országos Atomenergia Hivatalnak a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat előrehaladtáról készült jelentést. A vizsgálatban megállapították, hogy az erőmű megfelelő védelemmel rendelkezik a földrengések ellen, a létesítmény fekvése miatt pedig nem kell azzal számolni, hogy áradás miatt víz alá kerül a telephely. A stresszteszt végrehajtását áprilisban, a fukusimai atomerőműben történt baleset után határozták el az európai országok.

A csehek bevezetik a tandíjat az állami egyetemeken

Csehországban lapértesülés szerint tandíj bevezetését tervezi az állami egyetemeken és főiskolákon a kormány. A Právo című prágai napilap az oktatási miniszterre hivatkozva azt írta: az egyetemistáknak 2013-tól szemeszterenként legfeljebb 10 ezer korona, vagyis mintegy 113 ezer forint tandíjat kell majd fizetniük. Josef Dobes azt is elmondta: a kabinet mérlegeli, hogy a tandíjat utólag is meg lehessen fizetni, hogy a tehetséges, de rosszabb anyagi körülmények között élő diákok is részt vehessenek a felsőoktatásban.