Még nem azonosították a csepeli holttesteket - a nap hírei

Infostart
2011. augusztus 13. 21:44
Hat embert helyeztek előzetes letartóztatásba a csepeli erdőben csütörtökön talált négy holttest ügyében. Élt mentelmi jogával a Sziget Fesztivál bejáratánál tegnap előállított jobbikos Zagyva György Gyula. A berlini fal áldozataira emlékeztek Németországban.

Összesen hat embert helyeztek előzetes letartóztatásba a csepeli erdőben csütörtökön kihantolt négy holttest ügyében. A Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója a délutáni tájékoztatón úgy fogalmazott: a hatóságok a Csepel északi részén működő bűnbanda feltételezett vezetőjét is letartóztatták, ám azt egyelőre nem tudni, hogy a férfi milyen állampolgárságú. Csízner Zoltán közölte: a kihallgatáson a férfi macedónnak vallotta magát, ám ezt eddig nem tudta igazolni. Hozzátette: a négy holttestet még nem sikerült azonosítani, vizsgálják haláluk körülményeit és időpontját is. Csízner Zoltán nem zárta ki, hogy a most előzetes letartóztatásba került gyanúsítottak ahhoz az észak-csepeli bűnbandához tartoznak, amelynek három tagját tavasszal fogták el, a szintén előzetes letartóztatásban lévő bűnözőket fegyveres rablásokkal gyanúsítják a hatóságok. A rendőrség honlapján a tájékoztató után azt is közölte: az eljárás jelenlegi adatai alapján a csepeli erdős területen történt emberölések kapcsolatba hozhatók a közelben élő hajléktalanokkal.

Élt mentelmi jogával a Sziget fesztivál bejáratánál tegnap előállított Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője. A rendőrség honlapján arra hívta fel a figyelmet, hogy a politikus ellen így nem indíthatnak szabálysértési eljárást. A képviselőt és négy társát péntek éjszaka, a Sziget Fesztivál bejáratának környékéről állította elő a rendőrség rendzavarás miatt. Előzőleg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke és a szerveződés mintegy 70 szimpatizánsa jegy nélkül próbált bejutni a rendezvényre, de ezt a rendőrök megakadályozták. A Jobbik közben azt közölte: nem tervez lépéseket az ügyben, mert Zagyva György Gyula nem a Jobbik, hanem a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevében vett részt a tegnapi akcióban.

Feljelentést tett az LMP a kínai miniszterelnök júniusi budapesti látogatása idején a tibeti tüntetőkkel szemben tapasztalt hatósági fellépés miatt. Schiffer András, a párt frakcióvezetője hivatali visszaélés, annak kísérlete, illetve arra való felbujtás miatt fordult a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz. A történteket korábban Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is vizsgálta.

A berlini fal áldozataira emlékeztek Németországban. Az egykori keletnémet kommunista vezetés utasítására 50 évvel ezelőtt, 1961. augusztus 13-án kezdtek hozzá a Berlin keleti és nyugati felét 28 éven át elválasztó, 155 kilométer hosszú fal építéséhez. A hivatalos adatok szerint az egykori NDK határőrei a falnál menekülés közben 136 embert öltek meg, de egyes szervezetek az áldozatok számát több mint ezerre teszik.

A Világbank elnöke szerint az eurózóna válsága könnyen a világgazdaság legsúlyosabb problémájává válhat. Robert Zoellick egy ausztrál hetilapnak nyilatkozva azt mondta: a közeljövőben az európai országok eladósodottságának problémája nyugtalanítóbb lehet, mint az amerikai adósságosztályzat piaci pánikot kiváltó leminősítésének közép és hosszú távú következményei. Mint fogalmazott: a világgazdaság új és veszélyesebb szakaszba lépett, ami nagyon kevés mozgásteret enged a legfejlettebb országoknak.

Olaszországban egyelőre nem vizsgálja felül a kormány a gazdasági növekedésről szóló előrejelzését. A pénzügyminiszter azután beszélt erről, hogy tegnap újabb, 45 millió eurós megszorító csomagot fogadott el a következő két évre a kabinet. Giulio Tremonti hangsúlyozta: az idén a prognózis szerint 1,1, jövőre pedig 1,3 százalékkal nő a GDP.

Nagy-Britanniában a biztosítótársaságok becslései szerint a 200 millió fontot is elérheti az a kár, amit az egy hete tartó zavargások okoztak az üzletekben és a lakásokban. Ez az összeg a korábbi becslések duplája. A kárfelmérés és összesítés még hetekig eltarthat.

Folytatódhat az amerikai segélyprogramok finanszírozása a Gázai övezetben, miután az ENSZ közvetítésével kompromisszumra jutott a Hamász és az amerikai kormány nemzetközi fejlesztési ügynöksége. A USAID pénteken jelentette be, hogy felfüggeszti programjainak finanszírozását, amíg nem kap biztosítékot arra, hogy zaklatás és beavatkozás nélkül folytathatja tevékenységét.

Lengyelországban az ügyészség vizsgálatai szerint a túl nagy sebesség okozta a tegnapi vonatszerencsétlenséget. A Varsó-Katowice között közlekedő Intercity mozdonya és három kocsija is kisiklott, egy ember meghalt, 84-en megsérültek. A hatóságok őrizetbe vették a mozdonyvezetőt.

Németországban 20 turistát mentettek ki helikopterrel a bajor Alpokban egy kötélpálya kabinjából. A turisták, akik között több gyermek is volt, összesen 17 órát töltöttek a kabinban 80 méterrel a föld felett. A rendőrség közlése szerint a kabin pénteken állt meg, mert egy siklóernyő nekiütközött a Tegelberg hegyre vezető kötélpálya kábelének.

Nem találták meg és nem is jelentkezett a Hajógyári-szigetnél csütörtök este eltűnt 3 fiatal. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a hatóságok továbbra is keresi őket, ezért folyamatosan figyelik a folyót és a part-szakaszokat. Horváth Katalin Fanni hozzátette: a három fiatal nem a Sziget Fesztivál helyszínéről, hanem a hajógyári területről tűnt el.