Legkorábban októbertől enyhülhetnek a devizahitelesek terhei

Infostart
2011. augusztus 13. 15:37
Az árfolyamrögzítést választó lakáshitelesek törlesztőrészlete leghamarabb csak októbertől csökkenhet - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente arról is beszélt, vissza kell térni a hagyományos bankári magatartáshoz, hogy háttérbe szoruljanak a felelőtlen hitelközvetítők.

Felkészültünk az ügyfélrohamra, és arra is, hogy lesznek olyanok, akik nagyon sürgősen szeretnének csatlakozni az árfolyamrögzítés konstrukciójához - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Bankszövetség főtitkára, aki hozzátette: bármennyire is gyors egy ügyfél, a törvény kimondja, hogy a fix árfolyam előnyeit csak a szerződéskötést követő második havi törlesztőrészlettől élvezheti.

Vagyis ha valakinek a hitele minden hónap 10-én fordul, és rögtön a legelején kéri bankjától az árfolyamrögzítést, az első forduló szeptember 10., a második pedig október 10. Utóbbi dátumtól kezdve már rögzített árfolyam alapján fizetheti a törlesztőrészletet - magyarázta Kovács Levente, aki hangsúlyozta: szeptembertől még biztos nem lehet rögzített árfolyamon fizetni a hitelt.

A hitleközvetítők tevékenységéről a szóvivő azt mondta: a klasszikus bankári magatartáshoz kell visszatérni; egy olyan hosszú távú együttműködésre a bankok és az ügyfelek között, amelyben a közvetítőknek nem lenne arra lehetőségük, hogy "összevissza rángassák az ügyfeleket".

A banki szektorban már kialakult egyfajta óvatosság a hitelközvetítők irányába Kovács Levente szerint. Úgy véli: a magánszemélyek és a vállalkozások pénzügyeibe nem feltétlenül kell bevonni a közvetítőt, mert nyugodtan lehet közvetlenül a bankhoz fordulni.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kovács Levente 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kovács Levente 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást