Péntektől igényelhető az árfolyamrögzítés - a nap hírei

Infostart
2011. augusztus 12. 21:19
A kormány azt szeretné, ha már a szeptemberi törlesztő-részletet is a rögzített árfolyamon fizethetnék az ezt a megoldást választó devizahitelesek. Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta, hogy mától december 31-ig igényelhető az árfolyamgát.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a rögzített árfolyam időszaka 2014 végéig tart, de ezután sem emelkedhetnek 15 százaléknál nagyobb mértékben a törlesztő részletek. Szólt arról is, hogy a forintban vezetett gyűjtőszámla kamatozása rendkívül kedvező, jelenleg 6,09 százalék, ezen felül semmilyen díjat, költséget nem számíthatnak fel. A közjegyzői díj mértéke a megszokott összeg töredéke lesz, ezt miniszteri rendeletben határozzák meg a jövő héten. Közben egy kormányzati jelentés szerint összesen 40-45 milliárd forintba kerül a költségvetésnek a következő három évben, a devizában eladósodott lakáshitelesek megmentésére kidolgozott Otthonvédelmi Akcióterv. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete azt közölte: törvénymódosítással védené meg a devizahiteleseket az előtörlesztés árfolyamkockázatától Koraestére tovább erősödött a forint a svájci frankkal szemben, 247-248 forint körül volt az árfolyam. Az euróhoz képest ugyanakkor nem változott jelentősen a nemzeti fizetőeszköz, 272-273 forint körül mozgott.

PSZÁF: nyugalom van a magyar állampapírpiacon


Nem készül a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az úgynevezett shortolás felfüggesztésére Magyarországon - mondta a szervezet szóvivője az InfoRádiónak. Binder István hozzátette: az árfolyamesésre spekulálás, vagyis shortolás Magyarországon is alkalmazható tőkepiaci művelet. Úgy vélte: a magyar állampapírpiacon nyugalom van, ezért nincs szükség a művelet korlátozására annak ellenére, hogy ezt az elmúlt napokban, több országban megtették.

Törölte a kormány a stabilitási tartalékot


Véglegesen törölte a 250 milliárd forint összegű stabilitási tartalékot a kormány abban a jelentésben, amelyet a túlzott deficiteljárás megszüntetésének érdekében hozott intézkedésekről készített az Európai Unió Tanácsának és az Európai Bizottságnak. A kormányzati portálon olvasható évközi jelentés célja, hogy bemutassa a konvergenciaprogram áprilisi benyújtása óta eltelt időben a Széll Kálmán-terv alapján hozott döntéseket, a további egyenlegjavító intézkedéseket, valamint a devizahitellel rendelkező háztartások terheinek könnyítését szolgáló Otthonvédelmi Akciótervet.

Megkapja a maradék támogatást a BKV

Várhatóan még ebben a hónapban megkapja a BKV az ígért többlettámogatás hiányzó részét - erősítette meg az InfoRádiónak a főpolgármester tanácsadója. Atkári János hozzátette, ha a pénz nem érkezik meg, akkor a közlekedési vállalat nem tudja kifizetni a számláit. Atkári János szerint a BKV helyzetének javítása szempontjából a legfontosabb elem, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak le kell tennie egy olyan átfogó rendezési programot, amely biztosítani képes, hogy ez a kezelhetetlen, 78 milliárdos adósságállomány ne képződjön újra.

Egyeztetnek a munka törvénykönyvéről

A munkaadókkal tárgyalt a Nemzetgazdasági Minisztérium az új munka törvénykönyvének tervezetéről. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az InfoRádiónak azt mondta, hogy több kérdésben konszenzus-közeli állapot alakult ki. Mint mondta, a munkaadói oldal a többi között egyetért a védett kor intézményével, cserébe viszont szeretnék elérni, hogy ne legyenek újabb munkaszüneti napok Magyarországon.

Visszaállíttatnák a régi idegenforgalmi adót

A korábban alkalmazott egységes idegenforgalmi adó visszaállítását szorgalmazza a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. A tavaly decemberben elfogadott törvénymódosítás értelmében a kerületek hatáskörébe került az adó meghatározása, emiatt több városrészben rendkívül gyors döntéssel, egyeztetés nélkül több mint 30 százalékkal is nőtt az idegenforgalmi adó.

Mi történt a Magyar Szigeten?

A legfőbb ügyészhez, a kormányfőhöz és az államfőhöz fordult nyílt levélben a Helsinki bizottság a Magyar Szigeten elhangzottak miatt. A jogvédő szervezet szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett rendezvényen romák, zsidók elleni támadásokra buzdítottak, és ez nagy valószínűséggel megvalósítja a közösség elleni izgatás bűntettét.

Négy holttestet találtak Csepelen

Négy holttestet hantoltak ki a rendőrök csütörtök éjjel Csepelen. A Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint emberölés miatt indítottak nyomozást. A hatóságok egy szerb uzsorást gyanúsítanak a gyilkosságokkal. A férfi élve ásta el áldozatait, akiktől pénzt követelt. Szerbia budapesti nagykövetsége nem sokkal később azt közölte, hogy a gyanúsított nem szerb, hanem macedón.

Már öt halálos áldozata van az angliai zavargásoknak


Nagy-Britanniában ötre emelkedett a múlt szombat óta tartó zavargások halálos áldozatainak száma. A legutóbbi jelentések szerint eddig mintegy 1500 embert vettek őrizetbe a zavargások résztvevői közül. A korábbi döntésnek megfelelően hétvégén is marad a megerősített rendőri jelenlét az utcákon, ha kell, vízágyúkat és gumilövedékeket is bevethetnek a rendbontók ellen.