Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Trabanttól az iPadig - ötven éves a gépjármű-nyereménybetétkönyv

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ötven éves a gépjármű-nyereménybetétkönyv, amelyet még ma is két bank szerepeltet a termékei között.

Ötven éve, 1961. augusztus 12-én tartották meg a gépjármű-nyereménybetétkönyv első sorsolását. Akkor még Trabantokat lehetett nyerni, 46 ezer forintos listaáron, 10-15 ezer forintos felárral. A Merkúros időkben még ez is gyorsabb és olcsóbb volt, mint arra várni, hogy négy-öt év alatt megérkezzen az igényelt, és "menet közben" megdrágult gépkocsi.

A témával elsőként foglalkozó Népszabadság felidézi, hogy a Trabantok után Moszkvicsot, Warszawát, később pedig Skodát, Ladát, Daciát, Zaporozsecet, "kis Polskit" és Zastavát is lehetett nyerni. Évtizedeknek kellett eltelnie ahhoz, hogy a betétkönyvesek Fiatra, Marutira, Reanult-ra, BMW-re és Roverre is "pályázhassanak".

A helyesírásból vizsgázók rémálmát, a gépjármű-nyereménybetétkönyvet ma két bank szerepelteti a termékei között. Az OTP-nél az elmúlt ötven évben 91.090 gépkocsit sorsoltak ki. Ennél a banknál hagyományosan csak autókat lehet szerezni ilyen módon, havi egy sorsolással, legfeljebb 50 ezer forintos címletű betétkönyvekkel. A beválthatóság nem évül el.

A közelmúltban az FHB is meghirdetett egy ilyen akciót. Kappéter Béla kommunikációs vezető szerint ennek most "szezonja van". Az FHB modernizálta ezt a terméket; az ő betétkönyvükkel már iPadot is lehet nyerni.