A hidegrekord után napsütéses hétvége jön

Infostart
2011. augusztus 12. 13:35
Csütörtök hajnalban megdőlt a hidegrekord, de a hétvégén nyárias idő várható, igaz, helyi záporokra és zivatarokra kell számítani és a hőmérséklet nem éri el a 30 fokot.

Megdőlt a hidegrekord csütörtök hajnalban: Nagykanizsán az OMSZ mérőállomása 5,1 fokos minimumot rögzített, mellyel megdöntötte a még Zabaron 2008-ban mért 6 fokot - adta hírül az Időkép.

Nagyjából a Pécs-Nyíregyháza vonaltól északra szinte mindenütt 10 fok alatti minimumokat regisztráltak.

A következő napokban már az ilyenkor megszokott értékekkel találkozhatunk a hajnali órákban, a hőmérsékletek helyett érdemes lesz inkább az égboltra szegezni a figyelmünket: péntek éjjel várható ugyanis a Perseidák maximuma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, délnyugat felől magasban néhány fokkal melegebb, kissé nedvesebb levegő áramlik térségünk fölé. Szombaton északon egy súrolós hidegfront érinti térségünket.

Szombat estig a sok napsütés mellett északon többször, másutt csak időnként növekszik meg erősebben a felhőzet. Pénteken északnyugaton, szombaton északon néhol zápor, zivatar kialakulhat.

Pénteken mérsékelt marad a légmozgás, szombaton főként az északi országrészben többfelé megélénkül az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 24 és 28 fok között alakul.

A hétvégén helyi zápor, zivatar kialakulhat, de főként vasárnap sok lesz a napsütés. Hétfőn estefelé hidegfront érkezik, amely kedden átvonul térségünk felett. Hatására többfelé várható zápor, zivatar. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább 5 mm) az ország területének 30 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kezdetben 11, 16, majd 13, 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet az időszak elején és végén 23, 28, közte 26, 32 fok között várható.