Hány diáknak jut kollégium?

Infostart
2011. augusztus 9. 20:44
Az államilag finanszírozott hallgatók nagyjából negyedét tudják felvenni kollégiumokba - mondta az InfoRádiónak Domján Zsolt, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökségi tagja. A többi diák hamarosan elkezd albérletet keresni.

Domján Zsolt, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökségi tagja az InfoRádióban elmondta: a férőhelyek elosztásáról a diákok tanulmányi eredménye, szociális helyzete és közösségi tevékenysége alapján döntenek.

A kollégiumi díjak alsó határát kormányrendelet határozza meg. Mivel az intézmények igyekeznek az árakat alacsonyan tartani, ebben nincs jelentős eltérés a fővárosban és vidéken.

Egy régebbi típusú kollégiumban havi 8-10 ezer forintot kell fizetni, de a felújított, kétszemélyes, fürdőszobás szállásokért akár havi 20 ezer forintot is elkérhetnek.

Domján Zsolt hozzátette: a tanévkezdés előtti albérletvadászat a következő hetekben kezdődik. Az árakat még korai lenne megjósolni, de a tapasztalatok szerint a diákoknak Budapesten havi 10-15 ezer forinttal többet kell albérletre költeniük, mint a vidéki egyetemi városokban.

Hanganyag: Windisch Judit


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást