Már Budapesten a holland buszok

Infostart
2011. július 29. 18:22
Megérkezett Budapestre Hollandiából az a 13 használt autóbusz, amely ősszel állhat forgalomba a BKV kötelékében. A kocsik átlagosan 11 évesek, darabjuk mintegy 7 millió forintba került.

A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint a Van Hool A300-as típusú járművek háromajtós, alacsonypadlós kivitelűek, meghajtásukról Euro 2-es környezetvédelmi normákat teljesítő motor gondoskodik. Budapesti szolgálatuk előtt a kocsik részben új ablakokat, zárt vezetőfülkét és klímaberendezést kapnak, és - a 2009 óta a fővárosban közlekedő hasonló típusú csuklós buszokkal ellentétben - átfényezik őket a BKV színeire.

A járművek novembertől jellemzően Dél-Pesten szállíthatják az utasokat, olyan viszonylatokon, ahol eddig nem volt alacsonypadlós szolgáltatás.

A BKK közleménye emlékeztet arra: az 1365 darabos fővárosi autóbusz-állomány közel felét még a 30 évvel ezelőtti műszaki színvonalat képviselő Ikarus 200-as járműcsalád adja. Ezeket a kocsikat mielőbb le kell cserélni, ezért folyamatban van egy közbeszerzési eljárás további 30 használt autóbusz beszerzésére.