Katasztrófavédelmi gyakorlat Ferihegyen

Infostart
2011. július 29. 16:26
Katasztrófavédelmi gyakorlat volt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A gyakorlaton részt vettek a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a polgári védelem, az Országos Mentőszolgálat és a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság munkatársai is.

A repteret üzemeltető Budapest Airport azt közölte: a csütörtöki gyakorlat szerint egy leszállni készülő Boeing gép megcsúszott a futópályán, irányíthatatlanná vált és belecsapódott egy földön guruló Tupoljev Tu-154-es teherszállító gépbe. Azt feltételezték, hogy ennek következtében mindkét repülő kigyulladt, több utas súlyosan megsérült, a gépeken veszélyes rakomány volt, és egy fegyveres légimarsall is a fedélzeten volt.

Hasonló gyakorlatot kétévente kötelező elvégezni a budapesti repülőtéren. A kétórás gyakorlaton a tűzoltóknak valódi kerozintüzet kellett eloltaniuk, a mentősöknek feltételezett sérülteket kellett ellátniuk, a repülőtéri polgári védelem biztosította a helyszínt és a mentést, a reptéri fegyveres biztonsági őrök a magasban köröző rendőrségi helikopter reflektorfénye mellett fésülték át az erdőt állítólagos túlélők után kutatva.

A gyakorlatra be kellett zárni a budapesti repülőteret, akárcsak egy igazi katasztrófahelyzetnél, erről a légitársaságokat korábban már értesítették. A feladatok végrehajtásával elégedettek voltak.