Csúcson járt a svájci frank - hírösszefoglaló

Infostart
2011. július 29. 21:08
Történelmi mélypontra került a forint árfolyama a frankkal szemben péntek délután, és átlépte a 239 forintos határt. Vasárnap összeül az államadósság növekedését vizsgáló parlamenti albizottság, amely jogi felelősségre vonást sürget. Megvédte világbajnoki címét, ismét aranyérmes lett 200 méteres mellúszásban Gyurta Dániel Sanghajban. A nap legfontosabb hírei július 29-én.

Történelmi mélypontra került a forint árfolyama a frankkal szemben péntek délután, és átlépte a 239 forintos határt. Elemzők szerint a megdöbbentően gyenge amerikai növekedési adat hatására szökött történelmi csúcsra a svájci valuta jegyzése. A portfolio.hu elemzése szerint hirtelen eurógyengülési hullám bontakozott ki a piacokon. A Reuters pedig arra hívta fel a figyelmet: egy sajtójelentés szerint az eurózóna pénzügyi mentőkerete nem biztos, hogy képes lesz finanszírozni a második görög hitelprogramot. Ezek után a svájci frank az euróval szemben újabb történelmi csúcsra ugrott és ez oda vezetett, hogy a svájci frankért péntek délután 239 forint 20 fillért kértek a bankközi piacon. A nap végére valamelyest korrigált a forint, a svájci frankot 237-238 forint között jegyezték.

Vasárnap összeül a 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság, hogy tervezetet készítsen arról, hogyan lehet felelősségre vonni azokat, akik a testület szerint a magas államadósságról tehetnek. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője megerősítette, hogy a politikai mellett a jogi felelősség megállapítását is szükségesnek tartják. Ezt az MSZP és az LMP is ellenzi, illetve jogi nonszensznek tartja, a Jobbik támogatja.

A visszaélésekre lehetőséget adó kiskapuk megszüntetése mellett a munkavállalók tényleges jogainak megerősítését nevezte a munka törvénykönyve módosítása legfőbb céljának a KDNP frakcióvezetője. Harrach Péter azt mondta, hogy a módosításnak összhangban kell lennie a családok védelméről szóló törvénnyel, és a szociális konzultáció eredményével. A kereszténydemokrata politikus szerint ez elsősorban a családok, a kisgyermekes szülők védelmét, illetve a védett korban lévők munkahelyének biztosítását jelenti. A munka törvénykönyve módosításának tervezetét egy hete hozta nyilvánosságra a Nemzetgazdasági Minisztérium. A parlamenti ellenzék azonnal bírálta a dokumentumot, amelyről Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője azt mondta: az egy munkaanyag, amihez várják a javaslatokat.

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Nagykanizsán. A kisebbségi ombudsman arról beszélt, hogy ennyi év után is vannak olyanok, akik megpróbálják tagadni a történteket. Kállai Ernő azt mondta, hogy az elmúlt évszázadban számos más esemény is történt, amikor cigány emberek estek áldozatul értelmetlen gyűlölködésnek, társadalmi kitaszításnak, elég a romák elleni támadássorozatra vagy a megfélemlítő helyi politikai akciókra gondolni. 1944. augusztus 2-án Auschwitz-Birkenauban néhány óra alatt több ezer romát, köztük sok gyermeket gyilkoltak meg a koncentrációs táborban.

Két norvég pszichiáter dönti el, hogy büntetőjogilag felelősségre vonható-e az egy héttel ezelőtti, 76 halálos áldozatot követelő norvégiai kettős merénylet gyanúsítottja. A szakértők a jövő héten kezdik meg munkájukat, jelentésüket november 1-jéig kell elkészíteniük. A 32 éves Anders Behring Breivik beismerte a bűncselekmények elkövetését.

Több hibát is elkövettek a két éve lezuhant Air France utasszállító repülőgépének pilótái. A legfrissebb szakértői jelentés szerint a Rio de Janeiróból Párizsba tartó járat sebességmérő szondái eljegesedtek, emiatt a pilóták más adatokat láttak, majd a robotpilóta is leállt. Mivel a kapitány éppen pihent, a másodpilóták vették át az Airbus irányításat, de nem figyeltek a vészjelzésekre, rosszul reagáltak a hibás adatokra és a gyors zuhanásra. Az Atlanti-óceánba csapódó gépen 228-an voltak, köztük három magyar és egy szlovákiai magyar állampolgár. A katasztrófát senki sem élte túl.

A rendőrség közreműködésével vette birtokba a Budavári Labirintust az állam képviseletében eljáró Közép-Duna-völgyi Természetvédelmi Felügyelőség, amely természetkárosítás gyanúja miatt feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen. Többéves pereskedés után a Főváros Bíróság kimondta, hogy a labirintust kezelő cég jogtalanul használta a barlangrendszert. A felügyelőség azt hangsúlyozta, hogy a barlangrendszer a magyar állam tulajdona, annak használatáért a cég bérleti díjat nem fizetett, a fokozottan védett természeti értékekben pedig kárt tettek. A Budavári Labirintus Kft. jogellenesnek tartja a felügyelőség intézkedését.

Több tízezer vendégre számítanak a szervezők a Formula-1-es Magyar Nagydíjon. Vasárnapig napközben torlódás várható az M3-as autópályán Budapest és Mogyoród között. Folyamatosan járőröznek a Hungaroring környékén a rendőrök és a forgalmat is több ponton ők irányítják. A hétvégén több kocsival közlekedik a gödöllői HÉV, a Volán pedig ingyenes járatokat indít Mogyoródra.

Megvédte világbajnoki címét Gyurta Dániel, aki 200 méteres mellúszásban aranyérmes lett a sanghaji vizes világbajnokságon.