Megtörheti a spanyol az angol egyeduralmát?

Infostart
2011. július 26. 19:26
A tervek szerint a jövőben csak nyelvvizsgával lehetne főiskolára vagy egyetemre jelentkezni. Az oktatási államtitkárság azt is közölte: a diákok az iskolai képzés keretei között szerezhetnék meg a nyelvvizsga-bizonyítványt.

Ahogy arról már az InfoRádió is beszámolt, pár év múlva csak nyelvvizsgával lehet bejutni főiskolára vagy egyetemre. Az Origo úgy tudja, hogy a nyolcosztályos gimnáziumokban legalább három idegen nyelvet kellene tanítani, és az angol egyeduralmát megtörheti a francia és a spanyol.

Az oktatási államtitkárság most arról számolt be, hogy ez a változás azokra a diákokra vonatkozhat, akik még el sem kezdték a középiskolát.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az InfoRádiónak korábban azt mondta, hogy szeretnék színvonalasabbá tenni a nyelvoktatást, hogy a fiatalok megfelelő nyelvtudás birtokában kezdjék el felsőfokú tanulmányaikat.

A stratégia tervezetének kidolgozásában részt vevő források az Origónak azt mondták, minden középiskolában minimum két idegen nyelv tanítása kötelező lesz, de a nyolcosztályos gimnáziumokban legalább három idegen nyelvet kell majd tanítani.

A nulladik évfolyamnak is nevezett nyelvi előkészítő osztályokat eltörölnék, mert az államtitkárság szerint a 2004-ben indult program nem váltotta be a reményeket.

A nyelvi előkészítő évfolyamokkal induló képzést 2004-ben vezették be, az első évben 407 iskola majdnem tizenkét ezer diákja vett részt ebben. A program első éve az oktatási tárca akkori közleménye szerint nagyjából ötmilliárd forintba került.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást