Egyetlen jó van abban, hogy pocsék az idő idén nyáron

Infostart
2011. július 26. 12:24
A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt jelenleg kevesebb szúnyog van a vízpartokon, irtani sem kellett annyit, mint a korábbi években.

Kifejezetten kevés a szúnyog a Balatonnál, így eddig csak két kémiai irtásra volt szükség, és a csapadékossá vált időjárás ellenére várhatóan elég lesz további kettő a nyár végéig - tájékoztatta Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői csoport vezetője Magyar Távirati Irodát.

A nyár eleji forró, száraz időjárás igen alacsonyan tartotta a szezon első részében a szúnyogszámot, ehhez hasonló kedvező helyzet legfeljebb ötévenként fordul elő a Balatonnál. Ezért a szokásos öt-hét irtáshoz képest az idén várhatóan elég lesz négy.

Jelenleg nem okoz gondot a Balatonnál az árvaszúnyog sem, amely nem csíp, de rajzásakor kellemetlenül nagy tömegekben lepi el a partokat. A szakember szerint a hűvös, szeles idő nem kedvez az árvaszúnyogoknak, de ha melegszik az idő, augusztus elején előfordulhat még egy rajzás.

Lényegesen kevesebb a szúnyog a Velencei-tónál is, ezért itt eddig csak egyszer kellett repülőgépes permetezést bevetni a rovarok ellen - mondta a gárdonyi kistérség alelnöke, Velence polgármestere. Oláhné Surányi Ágnes tájékoztatása szerint a szúnyogirtást közösen végeztette el hét, tó környékei település, valamint a Magyar Turizmus Zrt.

A szolgáltatást végző cég szakembere szerint, ha a mostani esős időjárást hirtelen felmelegedés követi, és a területen a szúnyoglárváknak ideális "keltető helyül" szolgáló tocsogók maradnak vissza, akkor szükség lehet a biológiai védekezésre, hogy ezekben elpusztítsák a szúnyoglárvákat.

A Rajkától Gönyűig tartó Duna-szakasz mentén, mintegy harminc települést érintve a Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás vállalta a szúnyogirtással kapcsolatos munkák szervezését - mondta Botos Gábor, a társulás munkaszervezetének vezetője. A nyár eleji időjárás a Szigetközben sem kedvezett a szúnyogok szaporodásának, a mostani esőzés pedig erős lehűléssel érkezett, és a hideg is fékezi a rovarok szaporodását.

Botos Gábor hozzátette: két gyérítést kötöttek le az idei szezonra a munkát végző vállalkozóval, de mostanáig nem volt szükség az akcióra.

Zsebe Zsolt, a Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás elnöke azt közölte: egyelőre nincs szúnyoginvázió a Tisza-tónál, mivel a Tisza az idén a medrében maradt, így a partja mentén nem alakultak ki azok a tocsogó és pangó vizek, amelyek ideális szaporodási helyei a vérszívóknak.

Néhány helységből azonban már jelezték a szúnyogok számának nem kívánatos gyarapodását, ezért az elmúlt héten egy légi gyérítést terveztek, de ezt az esős idő miatt el kellett halasztani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást