Vizsgálati fogságban a norvégiai merénylő - a nap hírei

Infostart
2011. július 25. 21:05
Norvégiában a korábbi 93-ról 76-ra csökkentették a pénteki kettős merénylet halálos áldozatainak számát. A hivatalos adatot az információgyűjtés nehézségeire hivatkozva módosították.

A tájékoztatás szerint Utoya szigetén 68 fiatal halt meg, a kormányzati negyedben történt robbanásban pedig nyolc ember vesztette életét. A rendőrség hangsúlyozta: még nem fejezték be az esetleges további áldozatok utáni kutatást. Nem sokkal korábban a bíróság úgy döntött, hogy a támadásokat elkövető férfit nyolc hétre vizsgálati fogságba helyezik. A gyanúsítottnak az első négy hetet magánzárkában kell töltenie. A bíró a meghallgatás után elmondta: a 32 éves férfi beismerte, hogy ő hajtotta végre a merényleteket, ám tagadta büntetőjogi értelemben vett bűnösségét.

Garantálja a kormány a védett kor intézményét


Garantálja a kormány a védett kor intézményét - mondta a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter a munka törvénykönyvének a Kormány.hu oldalon olvasható tervezetével kapcsolatban hangsúlyozta: 55 éves kor felett csak különösen indokolt esetben lehet elbocsátani a munkavállalót. A politikus azután beszélt erről, hogy a Kormáany.hu honlapon olvasható tervezetben nem szerepel az a jelenlegi rendelkezés, amely szerint a munkavállaló munkaviszonya rendes felmondással, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a nyugdíjba vonulásig csak különösen indokolt esetben szüntethető meg. Szijjártó Péter azt mondta: a dokumentum egy konzultációs munkaanyag, amelyhez várják az észrevételeket, javaslatokat, véleményeket. Az MSZP és az LMP egyaránt úgy véli: a munka törvénykönyvének tervezett módosítása az eddiginél is kiszolgáltatottabbá teszi a munkavállalókat.

Nem az újabb vizsgálóbizottságra


Nem támogatja egy újabb, Gyöngyöspatával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállítását a Fidesz-frakció. A képviselőcsoport sajtóosztálya a Jobbik elnök-frakcióvezetőjének kezdeményezésére reagálva közölte ezt. A Fidesz sajtóosztálya tudatta: azért nem támogatják a Vona Gábor által szorgalmazott testület létrehozását, mert már létezik egy bizottság, amely egyebek között arra is keresi a választ, hogy a magyar parlament ellenzéki pártjai akartak-e, és ha igen, miért hasznot húzni a Gyöngyöspatán tavasszal történtekből. Vona Gábor ma nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a Fidesz elnökéhez. Az ellenzéki politikus Balázs Józsefnek, a gyöngyöspatai térség fideszes országgyűlési képviselőjének közelmúltbeli kijelentései miatt kérte a vizsgálatot.

Az MSZP a devizahitelesekért

Európai uniós jogszabályok módosítását kezdeményezi a devizahitelesek védelmében az MSZP. Herczog Edit szocialista európai parlamenti képviselő az InfoRádióban azt mondta: a többi között azt javasolják, hogy a bankok a hitelezéssel járó adminisztratív költségeket ne devizában, hanem az adott ország nemzeti valutájában számolják fel. Hozzátette: javasolják, hogy maximalizálják az árfolyamkockázatot, és tiltsák meg az egyoldalú szerződésmódosítást is.

Drágul az üzemanyag


Drágul az üzemanyag; szerdától a 95-ös benzinért három, a gázolajért pedig négy forinttal kell többet fizetni literenként. Gayer Attila, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a változással a benzin átlagára 387 forintra emelkedik, míg a gázolajért 375 forintot kell majd fizetni.

Domokos: Stabil Budapest pénzügyi helyzete

Viszonylag stabilnak nevezte a főváros pénzügyi helyzetét az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: Budapestet az elmúlt évek elvonásai nem érintették erőteljesen, de az önkormányzat vállalatai, valamint a nagy európai uniós beruházások kockázatokat rejtenek. A szakember arról is beszélt, hogy a gazdálkodással kapcsolatos politikai vitákba a számvevőszék nem szól bele, de úgy látják, hogy újabb jelentős beruházás befejezésére nincs pénzügyi garancia.

Indul a pótfelvételi folyamat

Közzétették az idei pótfelvételi lehetőségeket. A www.felvi.hu oldalon 44 egyetem és főiskola több száz szakja közül választhatnak azok, akiket nem vettek fel, vagy nem jelentkeztek sehová. A pótfelvételi során csak egyetlen szakot lehet megjelölni, a kérelmet az erre szolgáló jelentkezési lapon kell beadni elektronikus vagy postai úton augusztus 9-éig, és ugyanez a határidő a szükséges bizonyítványok, oklevélmásolatok és igazolások beküldésére. A pótfelvételi eljárás ponthatárait augusztus 29-én állapítják meg.

Nem nyilatkozott bűneiről Hadzic

Nem nyilatkozott a háborús bűnökkel gyanúsított Goran Hadzic arról, hogy bűnösnek tartja-e magát az ellene felhozott vádakban. A volt horvátországi szerb vezető most jelent meg először bírái előtt a Nemzetközi Törvényszéken, miután múlt héten egy vajdasági faluban elfogták és kiadták Hágának. A törvényszék Goran Hadzicot tartja felelősnek azért, hogy a jugoszláv néphadsereg és szerb szabadcsapatok a mai Horvátország keleti részén 1991 és 1995 között megöltek több száz horvát hadifoglyot, több ezer embert pedig elűztek, táborokba zártak és megkínoztak.