Kritikus a fővárosi Duna-hidak állapota

Infostart
2011. július 25. 20:40
A Szabadság híd és a Margit híd után a Petőfi híd felújítása a legsürgetőbb, ez a főváros legrosszabb állapotú Duna-hídja. Az Árpád és a Gubacsi híd felújítására csak a következő önkormányzati ciklusban lehet pénz. Budapestnek még legalább két új hídra lenne szüksége, az Óbudát és Újpestet összekötő Aquincumi híd mellett a távlati tervek közt szerepel egy déli híd is, Budafok magasságában.

A főpolgármester is említette a fővárosi hidak rossz állapotát az előző önkormányzati ciklus hagyatékát összefoglaló úgynevezett Fehér könyvben. Tarlós István kiemelte, hogy az elmúlt években a Szabadság és a Margit hidat leszámítva nem volt számottevő rekonstrukció Budapesten, ráadásul a felújításokon kívül az előkészítés is elmaradt, ez a hidak állapotának további romlásához és a felújítási költségek emelkedéséhez vezet.

A fővárosi Duna-hidakon az utolsó nagy felújítást 1977-1988 között végezték, a hidak többségének állapota kritikus. A legrosszabb állapotban a Petőfi híd van, amelyen egy 2010-ben végzett szakértői vizsgálat két éven belüli teljes körű felújítást javasolt, de sürgető a Lánchíd, az Árpád híd, valamint a Gubacsi- és Kvassay hidak felújítása is.

Ahogy a hvg.hu is írja, az Erzsébet híd és a Petőfi híd vizsgálatát tavaly elvégezték. Almássy Kornél, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közútfenntartási igazgatója kiemelte, hogy 1996-ban a Nagykörút felújításakor csak a villamosvágányokat és a kocsipálya burkolatát építették át, de a pályaszint alatti acélszerkezetet nem újították fel, és nem volt korrózióvédelem sem, így a bevonat már 30 éves. A vágányzóna víztelenítési rendszere tönkrement, a híd acélszerkezetén, a pályaszint alatt jelentős korróziós károsodások vannak.

Az FKF közútfenntartási igazgatója szerint a szigetelés az élettartama elérte, sőt egyes esetekben már kétszeresen is meghaladta a várható élettartamot, mielőbb fel kell újítani. A felújítás tervezésére 2012-ben lesz lehetőség, a munka 2013-ban kezdődhet. A tervek szerint nem lesz teljesen lezárva a híd, hogy a forgalom legalább részlegesen használhassa.

Az Árpád és a Gubacsi híd felújítására csak a következő önkormányzati ciklusban lehet pénz. Budapestnek még legalább két új hídra lenne szüksége, az Óbudát és Újpestet összekötő Aquincumi híd mellett a távlati tervek közt szerepel egy déli híd is, Budafok magasságában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Almássy Kornél, a Fõvárosi Közterület-fenntartó Zrt. közútfenntartási igazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Farkas György, a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hidak és szerkezetek tanszékének tanára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást