Készül a rendvédelmi dolgozók életpálya-modellje - a nap hírei

Infostart
2011. július 24. 22:05
Dolgoznak a Belügyminisztériumban a rendvédelmi dolgozók életpálya-modelljének részletszabályain. Hétfőn emelnek vádat terrorizmus miatt a 93 halálos áldozatot követelő, pénteki merényletek gyanúsítottja ellen. A nap legfontosabb hírei július 24-én.

Már dolgoznak a Belügyminisztériumban a rendvédelmi dolgozók életpálya-modelljének részletszabályain- erősítette meg a tárca vezetője. Pintér Sándor a Népszabadság Online-nak adott interjújában hangsúlyozta: mindenkinek dolgoznia kell, ott ahol képzettsége, képessége és egészségi állapota lehetővé teszi. Mint mondta: ez különösen igaz a rendőrségre, amely szerinte a kormányváltás előtti időszakban rosszul szervezett és vezetett testületté vált. Szerinte ezt mutatja az is, hogy a kis településeken a rendőrök nem tudtak fellépni a kis értékű lopások ellen. Pintér Sándor hangsúlyozta: fel kell számolni az elmúlt éveknek azt a politikai gyakorlatát, hogy felkészületlen szervezetek foglalkoznak vidéken a vagyon elleni bűncselekményekkel. A rendvédelmi tüntetésekre utalva arról beszélt, hogy a szakszervezeti vezetők több esetben kormányellenes politikai demonstrációvá alakították a megmozdulásokat.

A jelenlegi oktatási és foglalkoztatási politika mielőbbi felülvizsgálatát várja a kormánytól az MSZP. Az ellenzéki párt elnökségi tagja úgy fogalmazott: csak tudás alapú társadalommal és képzett munkavállalókkal lehet erős nemzetet építeni, de a jelenlegi kormányzati elképzelések erre nem alkalmasak. Kunhalmi Ágnes szerint az oktatásra továbbra sem fordít a kabinet elegendő pénzt, a munkajogokat pedig szűkíti. A szocialista politikus szerint a nem megfelelő képzettségűek számára hosszú távon csak a megfelelő szaktudás megszerzése lehet a megoldás, mert ez teheti őket versenyképessé a munkaerőpiacon. Mint mondta: őszig újra kell fogalmazni, hogy milyen tudásszinttel és készséggel kell rendelkeznie egy 14-15 éves gyermeknek, függetlenül attól, hogy szak- vagy felsőoktatásban kíván tovább tanulni.

Norvégiában hétfőn emelnek vádat terrorizmus miatt a 93 halálos áldozatot követelő, pénteki merényletek gyanúsítottja ellen. A 32 éves, norvég, szélsőjobboldali nézeteket valló férfi beismerte a támadásokat, és továbbra is azt állítja, hogy egyedül követte el a merényleteket. A rendőrség ennek ellenére még vizsgálja, hogy a férfinak voltak-e segítői. Oslóban 6 embert őrizetbe vettek, de rövidesen elengedték őket, miután kiderült, hogy nincs közük az ügyhöz. A gyanúsított ügyvédje korábban elmondta, hogy védence könyörtelennek, de szükségesnek nevezte tettét, büntetőjogi felelősségét ugyanakkor nem ismerte el. A férfi állítólag már május elején hat tonna ammónium-nitrátot, műtrágyát vásárolt. A rendőrség szerint ebből az anyagból és gázolajból állt az oslói kormányzati negyedben működésbe hozott pokolgép. Közben az oslói katedrálisban V. Harald király és Jens Stoltenberg miniszterelnök részvételével gyászmisén emlékeztek meg az áldozatokról.

Elképzelhetetlennek nevezte az amerikai pénzügyminiszter, hogy az Egyesült Államok ne teljesítse adósságtörlesztési kötelezettségeit. Timothy Geithner a CNN-nek nyilatkozva kijelentette: biztos benne, hogy megszületik a megállapodás a deficitcsökkentésről és az adósságplafon emeléséről. Washingtonban már hetek óta tartanak az egyeztetések az ügyben a Fehér Ház és a republikánus képviselők között. Sajtóinformációk szerint a kormányzat 10 év alatt 3,5-4 ezer milliárd dollárral kívánja csökkenteni az államadósságot, ám a republikánusok elfogadhatatlannak tartják, hogy a csomag a megszorítások mellett 400 millió dollárnyi új adóbevétellel is számol. Ha az amerikai pártok vezetőinek augusztus 2-ig nem sikerül megállapodniuk a 14 ezer 300 milliárd dolláros adósságlimit megemeléséről, a kormány fizetésképtelenné válik. Erre az esetre a hitelminősítők kilátásba helyezték, hogy visszaminősítik az Egyesült Államokat a legjobb kategóriából, ami a világgazdaság szempontjából súlyos következményekkel járó reakciókat válthat ki a pénzpiacokon.

Olaszországban még napokig járatkimaradásokra és késésekre kell számítani a vonatközlekedésben, miután tűz volt az egyik római pályaudvaron. A vasúttársaság beszámolója szerint a reggeli órákban a Tiburtina pályaudvar egyik épületszárnyában keletkeztek eddig ismeretlen okból a lángok. A pályaudvart átmenetileg teljesen lezárták, a tűzben senki nem sérült meg, de az eddigi információk szerint az anyagi kár jelentős. A tűzoltóság szóvivője szerint semmi nem utal arra, hogy gyújtogatás történt. A Tiburtina a második számú pályaudvar az olasz fővárosban a Termini mögött.

Hétfőn érkezik Magyarországra az a 17 fős japán diákcsoport a földrengés és atomerőmű-baleset sújtotta Fukusima környékéről, akiket a hódmezővásárhelyi önkormányzat hívott meg. A 13 és 17 év közötti fiatalok megnézik az alföldi település nevezetességeit, majd Lázár János polgármester kalauzolja őket végig a hódmezővásárhelyi városházán. A japán diákok felkeresik Magyarország több települését, két napot a Balatonnál pihennek, végül Budapestre látogatnak, ahol találkoznak Schmitt Pál államfővel és Orbán Viktor miniszterelnökkel.