Vita a házszabály módosításáról

Infostart
2011. július 23. 09:15
Az Országgyűlés elnöke módosítaná a házszabályt, hogy a zárószavazás előtti módosító indítványok elfogadása is szabályszerű legyen. Az ellenzék nem támogatja a terveket.

Kövér László szerint úgy kellene módosítani az Országgyűlés házszabályát, hogy azoknak a zárószavazás előtti módosító indítványoknak az elfogadása is korrekt és jogszerű lehessen, amelyek nem illeszkednek szigorúan a koherenciazavarhoz. A Népszabadság úgy tudja, hogy a fideszes házelnök ezt jelezte az egyik házbizottsági ülésen, még a parlamenti ülésszak alatt.

A napilap hozzáteszi, hogy az alkotmányügyi bizottság olyan módosító indítványt terjesztett elő másfél hete az éjszakába nyúló ülésen, amellyel teljesen felülírták a KDNP által jegyzett egyházügyi törvényjavaslatot. A módosító indítványt a végszavazás előtti utolsó pillanatokban koherenciazavar címén adták be, és noha lényegi tartalmi módosításról volt szó, az alkotmányügyi bizottság házszabályszerűnek ítélte az eljárást. Az ellenzéki pártok felháborodásuknak adtak hangot azért is, mert az elfogadtatott módosító indítvány megismerésére kevés idejük maradt.

A Lehet Más a Politika a többi között ezért sem támogatja Kövér László javaslatát. Szilágyi Péter országgyűlési képviselő szerint a koherenciazavar klauzula alapot teremt arra, hogy egy-egy törvényhez a szavazás előtti utolsó órákban olyan tartalmú módosításokat is előterjesszen a Fidesz, illetve a KDNP, amelyek egészen más témáról, ügyről szólnak, mint a szavazásra váró törvény.

Kövér László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az utóbbi fél évben még inkább hajszolt volt a törvényhozás, és szerinte ez nem folytatható tovább. A házelnök érthetőnek tartja, hogy szeretnének több időt a felkészülésre, a törvényjavaslatok megvitatására fordítani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást