Munkáltatók: A foglalkoztatás rugalmasságát segíti az új tervezet

InfoRádió / MTI
2011. július 22. 19:24
A foglalkoztatás rugalmasságát segíti a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint az új Munka törvénykönyvének tervezete, amelyet pénteken hozott nyilvánosságra a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Dávid Ferenc, a szövetség főtitkára azt mondta, hogy a tervezet a korábbinál kevesebb szabályt tartalmaz, ugyanakkor több lehetőséget kínál a munkaadók és munkavállalók közti kölcsönösen előnyös megállapodásra.

A főtitkár arról is beszélt, hogy a korábbi Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldala már dolgozik a tervezettel kapcsolatos közös álláspont megfogalmazásán, ez várhatóan augusztus elejére születik meg.

Dávid Ferenc szerint az év hátralévő részében elegendő idő lesz arra, hogy a korábbi Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói és munkavállalói oldala konzultáljon a tervezetről, mert a törvény várhatóan jövő január 1-jén lép életbe.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke azt mondta: biztosan lesznek vitapontok. Egyértelműen kifogásolja például az MSZOSZ a jövedelmet és a pihenőidőt csökkentő, valamint a munkaidőt növelő elemeket, és alaposan meg akarják vizsgálni a munkaviszony létesítésének, megszüntetésének szabályrendszerét is.