Lehet-e tüntetni a Sziget fesztiválon?

Infostart
2011. július 22. 06:01
A Sziget fesztivál főszervezője szerint joguk van Hajógyári-sziget használatára, és senki nem zavarhatja meg a programokat. Az óbudai polgármester más helyszínt ajánl a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak a magas benzinárak elleni tüntetéshez.

Gerendai Károly, Sziget fesztivál főszervezője az InfoRádiónak azt mondta, hogy jegy nélkül senki nem léphet a területre, de ha a hatóságok biztosítják a demonstrálók be- és kijutását, és nem zavarják a programokat, akkor készek a kompromisszumra.

A főszervező szerint nem lehet tolerálni, ha bárki különféle demonstrációval megzavarja mások szórakozását. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom csak magára szeretné felhívni a figyelmet a tüntetéssel - tette hozzá.

Bús Balázs óbudai polgármester elfogadhatatlannak tartja, hogy bárki a gyülekezési jogra hivatkozva megzavarja a fiatalok szórakozását. Szerinte a mozgalomnak nem a Sziget nagyszínpada előtt kellene demonstrálnia a magas benzinárak ellen, ezért más területe ajánl erre.

A mozgalom még januárban jelentett be tiltakozó akciót a benzinárak emelkedése miatt a Sziget nagyszínpada előtti térre augusztus 1-20. között, és ötszáz résztvevőre számítanak. A Sziget fesztivál szervezői viszont csak áprilisban kaptak területfoglalási engedélyt. A Társaság a Szabadságjogokért álláspontja szerint mivel a bejelentés időpontjában nem volt megkötött bérleti szerződése senkinek a Hajógyári-sziget használatára, az közterületnek minősült, így a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak tudomásul kellett vennie a tüntetés bejelentését.

A BRFK megkeresésünkre azt közölte, hogy a rendőrség az állampolgári bejelentést, a törvényben meghatározott tiltási ok hiányában tudomásul vette. Álláspontjuk szerint a rendőrségnek nincs döntési, mérlegelési vagy intézkedési jogköre a Hajógyári-szigetre a Sziget fesztivállal egy időben bejelentett tüntetéssel kapcsolatban.