Új nagykövetek utaznak tíz országba

Infostart
2011. július 21. 17:30
Martonyi János külügyminiszter előterjesztésére Schmitt Pál köztársasági elnök átadta a megbízólevelét tíz magyar nagykövetnek, akik ősztől képviselik a magyar államot külföldön.

A kinevezettek közül Balogh Csaba pozsonyi nagykövetnek lehet a legtöbb dolga. Szlovákia és Magyarország viszonyát továbbra is beárnyékolja a két állam nemzeti kisebbségekhez való viszonya. Az elmúlt hónapokban több vitát generált a két ország között a szlovák nyelvtörvény ügye, amely a kisebbségek nyelvhasználati jogát határozza meg. Szintén feszültségre adhat okot a szlovákiai magyarok választójoga. A magyar kormány elképzelései szerint ugyanis szavazati jogot kaphatnak a határon túli magyarok, ezt a szlovák kormány ellenzi.

Szintén a figyelem középpontjába kerülhet Sándorfi Eszter, aki Athénban képviseli majd a magyar államot. Görögországgal kapcsolatban az elmúlt hetekben szüntelenül az államcsőd elkerüléséről szólnak a hírek, az Európai Unió vezetői arról tárgyalnak, hogyan lehetne megmenteni a gazdaságot, hogy az ne rontson a közösség és az eurózóna helyzetén.

Szerdahelyi Istvánnak is lehetnek nyugtalan pillanatai, hiszen a nagykövet Tokióban teljesít majd szolgálatot. Az elmúlt hónapokban Japán a fukusimai atomerőmű balesete miatt került a híradásokba.

Pántos György Tunéziában lesz nagykövet. Itt az arab tavasz következményei miatt élhet meg izgalmas időszakot a magyar diplomata. A forradalmi hevület az év elején elűzte Ben Ali köztársasági elnököt, így az észak-afrikai ország komoly változások előtt áll.

Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója Írországban lesz nagykövet. Jeszenszky Géza, az Antal-kormány külügyminisztere, korábbi washingotni nagykövet ősztől Oslóban képviseli Magyarországot.

Indiában Terényi János, Iránban Pethő Gyula, Litvánia Pecze Zoltán, Szingapúrban pedig Faragó Csaba Attila lesz a magyar nagykövet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást