Palackosgáz-kereskedéseket ellenőriztek

InfoRádió / MTI
2011. július 21. 16:38
A palackos PB-gáz kereskedelmével foglalkozók negyedénél találtak szabálytalanságot a katasztrófavédelem munkatársai - ismertette a március elejétől május végéig a társhatóságokkal együtt folytatott országos vizsgálat eredményeit Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője

Az altábornagy elmondása szerint az átfogó akció célja az volt, hogy megelőzzék azokat a helyzeteket, amelyekben illegális tevékenységgel a lakosságot veszélyeztetik, illetve amikor a gyors haszon reményében megpróbálják kijátszani a jogszabályokat.

A negyedéves időszakban 3531 telephelyet ellenőriztek, ebből 898-nál találtak szabálytalanságot, többségük a tűzvédelmi előírásokat szegte meg. Illegális palacktöltés gyanúja hat, illegális forgalmazásé 19 helyen vetődött fel; 26 esetben tettek büntetőfeljelentést, és 300 helyen szabtak ki tűzvédelmi bírságot - mondta Bakondi György.

Az OKF főigazgatója az ellenőrzések tapasztalatai alapján a gázkereskedelemmel foglalkozó cégekkel kapcsolatos elvárásait megfogalmazva azt mondta: erősíteni kell az alvállalkozók szerződéseinek felülvizsgálatát, és szigorúbb követelményeket kell támasztani velük szemben.

Hatala József, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője azt mondta, az ellenőrzés a lakosság élet- és vagyonvédelmét is javította, de megjegyezte: a rendőrséghez csak a gázpalackokkal való visszaélés, csalás vagy foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés kerül. Az altábornagy közlése szerint az idén hét esetben kellett vizsgálódniuk a rendőröknek PB-gázpalackokkal kapcsolatban; az országban elszórtan jelentkeznek ilyen bűncselekmények.

Arnold Mihály, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a gáz jövedéki termék. Elmondta, hogy Szabolcsban a tűzoltóság és a vámosok közös akcióban tetten értek egy férfit, aki az autójában lévő, házilag készített tartályon keresztül PB-palackokat töltött fel, a tulajdonában lévő területeken üregekben PB-termékeket találtak.

Az ellenőrző akció eredményét ismertető sajtótájékoztatón jelen volt a Mol Nyrt., a Prímagáz Hungária Zrt., a Flaga Gáz Kft., a Total Hungaria Kft. és a Közép-Európai Gázterminál Nyrt. képviselője is. A hatóságoktól határozottabb együttműködést kértek, azt hangoztatva, hogy üzleti érdekük és vásárlóik biztonsága is ezt kívánja.

Arra kérték a vásárlókat, hogy csak biztonsági fóliával és hatósági jelekkel ellátott palackokat vegyenek, mert csak az ellenőrzött palackok biztonságosak, és néhány százalékos megtakarításért ne kockáztassák életüket, anyagi javaikat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást