Alacsonyabb kamatra kaphatnak kölcsönt a bajba került euróövezeti országok - a nap hírei

Infostart
2011. július 21. 21:14
Kihirdették a felvételi ponthatárokat, 98 ezren jutottak be első körben valamelyik egyetemre, főiskolára, a Corvinusra kellett a legtöbb pont. Alacsonyabb kamatra kaphatnak kölcsönt a bajba került euróövezeti tagországok, Görögország pedig további támogatást kap - állapodtak meg Brüsszelben az euróövezeti országok vezetői. Lezárult a 30 éves amerikai űrrepülőgép-program, visszatért utolsó útjáról az Atlantis. A nap legfontosabb hírei július 21-én.

Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási felvételi ponthatárokat: első körben mintegy 98 ezren nyertek felvételt valamelyik egyetemre, főiskolára. A maximális 480 pontot sehol sem kellett elérni. A legmagasabb pontszám az államilag finanszírozott képzésben a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodási alapszakára kellett, oda 463 ponttal lehetett bejutni. A második és harmadik legmagasabb pontszámot is a Corvinuson kellett hozni, a gazdálkodási és menedzsment szakra 457, a társadalomtudományi karra 453 pont volt idén a belépő.

Alacsonyabb kamatra és hosszabb futamidővel kaphatnak kölcsönt a bajba került euróövezeti tagországok, Görögország pedig további támogatást kap. Kiszivárgott hírek szerint ebben állapodtak meg csütörtöki, brüsszeli csúcstalálkozójukon az euróövezeti országok vezetői. A második görög mentőcsomagba az euróövezeti tagok és a Nemzetközi Valutaalap felajánlásához a magánhitelezők további milliárdokat tehetnek hozzá, részvételük pontos formája azonban még bizonytalan. A Görögország számára kidolgozott támogatási program egyszeri és kifejezetten erre az országra szabott. A piacok jól fogadták az információkat, az euró, valamint a tőzsdemutatók és a forint is erősödött a nemzetközi devizapiacon.

Újabb génszennyezett kukorica-vetőmagot találtak az ellenőrzéseken, ez további 2000 hektár vetésterületet érint - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Kardeván Endre az InfoRádióban elmondta: azt még nem lehet tudni, hogy a génmódosítással szennyezett vetőmagok miatt mekkora kár érte azokat a gazdákat, akiknek a már kihajtott vetést kellett megsemmisíteniük. Közben a Gabonatermesztők Országos Szövetsége azt közölte: az őszi vetések megkezdése előtt a gazdáknak tudniuk kell, hogy a forgalomba kerülő vetőmagok biztosan nem szennyezettek.

Megkezdi a Belügyminisztérium az elmaradt túlóradíjak és azok járulékainak kifizetését a tűzoltóknak. A tárca közölte: december 15-ig minden tűzoltó hozzájut a 2004-2007 között felhalmozott túlórák után járó illetményéhez.

A palackos PB-gáz kereskedelmével foglalkozók negyedénél találtak szabálytalanságot a katasztrófavédelem munkatársai. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az InfoRádiónak elmondta: március elejétől május végéig a társhatóságokkal együtt 3531 telephelyet ellenőriztek, ebből 898-nál találtak szabálytalanságot, többségük a tűzvédelmi előírásokat szegte meg.

Õrizetbe vették Tiszabő polgármesterét. Többrendbeli csalással, közokirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel gyanúsítják a Tisza-menti faluban szociálpolitikai támogatással épült lakásokkal elkövetett csalások ügyében. Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: kétszáz bűncselekményről van szó, a 400 millió forint kárt okozó csalássorozatnak 271 gyanúsítottja van, közülük 12-en vannak előzetes letartóztatásban.



Többféle hiányosságot is találtak a hazai strandokon a tisztiorvosi szolgálat ellenőrei. Gyakori probléma, hogy töredezett a burkolat, nem vezetik megfelelően az üzemnaplót, nincs az üzemeltetéshez szükséges szakképzett munkaerő és uszodamester. A vízminták alapján az úgynevezett töltő-ürítő medencék felénél találtak kifogásolnivalót. A szezonálisan működő medencés fürdőhelyek nagy részében viszont már a korszerűbb, vízforgatós rendszert használják, ezek 81 százaléka megfelelő minősítést kapott. Magyarországon 613 medencés fürdőhely működik, július elejéig a strandok kétharmadát ellenőrizték.

Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színművészt nevezte ki a József Attila Színház igazgatói posztjára Tarlós István főpolgármester. Megbízatása augusztus 1-jétől öt évre szól. A szakmai bizottság Horgas Pétert és Nemcsák Károlyt javasolta a posztra. A városháza közleménye szerint a főpolgármester a színház hosszú távú, zavartalan működtetésére nagyobb garanciát nyújtó pályázót nevezte ki.

Jövő szombaton, július 30-án lesz a Balaton-átúszás. Az erőpróbát, amit már kétszer elhalasztottak július 23-án tartották volna, de a szervezők a várható rossz időjárási körülmények miatt, a Balatoni Vízirendészet vezetésével egyetértésben halasztották a versenyt.

Lezárult a 30 éves amerikai űrrepülőgép-program, csütörtökön közép-európai idő szerint 11 óra 57 perckor földet ért az Atlantis a floridai Kennedy űrrepülőtéren. A NASA most egy olyan új űrrepülőgép-család kifejlesztését tervezi, amely képes az űrállomáshoz vezető 250 kilométeresnél hosszabb táv megtételére, és a Holdra, bolygókra, valamint más világűrbeli célpontokra juttathat el embereket.