Soha nem háborúzna Lázár János Kövér Lászlóval - lapszemle

Infostart
2011. július 18. 08:07
Soha nem háborúzna Lázár János Kövér Lászlóval - írja a hétfői Népszabadság, a Magyar Nemzet cikke pedig arra világít rá, hogy az augusztusban kezdődő Sziget fesztiválnak egyelőre nincsen hatósági engedélye.

A Népszabadságban arról lehet olvasni, hogy soha nem háborúzna Lázár János Kövér Lászlóval, de ahogy a Fidesz frakcióvezetője fogalmazott: a törvényalkotás lassításában "a házelnök úr téved". A kormánypárti politikus a lapnak arról is beszélt, hogy jó lenne, ha a KDNP szembenézne azzal, hogy ez nem koalíciós kormány. Arra a kérdésre, hogy tudta-e követni az egyházügyi törvény változásait, igennel válaszolt. Mint mondta, a törvény 95 százalékban készen volt, azt elfogadták az egyházak, az ellenzéki pártok sem vonták kétségbe például, hogy mi az egyház. A vita az 5 százalékon tört ki: ki van a listán, és ki dönt a listáról.

Bár a Sziget fesztivál a szervezők szerint minden előírásnak megfelel, a rendezvény és ennek részeként egy körülbelül 30 méteres torony, a mai napig nem kapott hatósági engedélyt - írja a Magyar Nemzet. A napilap szerint a szervezők Újbuda jegyzőjétől várják a fesztivál megrendezéséhez szükséges engedélyeket, amelyeket még a hatóság vizsgál. Benis Dániel, az augusztus 10-től 15-ig tartó rendezvény háttértechnikai vezetője a lapnak elmondta: még nincs meg minden engedély. A fesztivál egyik kiemelt helyszíne lehetne a 30 méter magas, kilátóként és vendéglátó teraszként működő szupertorony.

A Magyar Nemzet szerint a közvélemény egyre nagyobb nyomása ellenére több fideszes politikus is egyetért abban, hogy óvatosan kell bánni a kémügy titkosításának feloldásával. Kövér László, az Országgyűlési elnöke azt mondta: azzal, hogy magáncégeknek adtak megbízásokat és engedtek betekintést a titkosszolgálatok munkájába, a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetői erkölcsi értelemben hazaárulást követtek el. Kövér László házelnök a Hír Televízió Kontraszt című műsorában vasárnap este azt mondta: ami a sajtóban megjelenik, az nagy valószínűséggel csak a jéghegy csúcsa. A házelnök ismertetése szerint az akkori ellenzék 2002 óta folyamatosan figyelmeztetett arra, hogy politikai játszmák eszközéül használják és tönkre teszik szakmai és morális értelemben egyaránt a titkosszolgálatokat.

Az Index arról ír, hogy az Internet Explorer óriási fölénnyel nyerte meg böngészőtesztet, amivel azt mérték, hogy milyen hatékonyan blokkolják az egyes böngészők a vírusos weboldalak linkjeit, illetve a kártékony kódokat tartalmazó programok letöltéseit. A böngészők beépített védelme a vírusok elleni harc első frontja, különösen az olyan felhasználóknál fontos, akik egyébként nem használnak vírusirtót, vagy nem frissítik azt. Az Explorer 9 a teszten 92 százalékos eredményt ért el, a többi böngésző látványosan lemaradt a teszten, a Safari, a Chrome és a Firefox aktuális verziói 13, míg az Opera 5 százalékot ért el.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a kisvasutak közül azok vannak viszonylag szerencsésebb helyzetben, amelyeket erdészetek tartanak fenn − itt ugyanis bevételt generál a faszállítás is az eladott jegyek mellett. Az országban 23 kisvasút üzemel, mindet más fenntartó üzemelteti. A csak önkormányzatok vagy civil szervezetek tulajdonában lévő vonalak finanszírozása azonban sokkal nehezebb, legutóbb a tiszakécskei helyhatóság volt kénytelen bezárni az adott szakaszt, mert nem tudta fizetni a díjakat. A keskeny nyomtávú vasutak 2009 óta nem kapnak állami támogatást.

Állami támogatást nyújtana a kormány a rendőröknek a lakáscélú, devizaalapú hiteleik kiváltásához - áll a Pénzcentrum birtokába került rendőri életpályamodell-tervezetben. Akár önrész nélkül is felvehetnének lakáshitelt a rendőrök, amelyhez az állam nyújtana kezességet. A törlesztő rész a hivatásos állományú és a házastársa együttes jövedelmének 20 százalékát nem haladhatná meg.

A Portfolio.hu szerint emelkedtek a dollárban mért finomított termékárak, ráadásul a forint árfolyama is érdemben gyengült a napokban a dollárhoz képest. Mindez annyit jelenthet, hogy szerdától ismét egy méretesebb áremelés következhet majd a kutakon. Az utóbbi napok ármozgásai alapján tehát várhatóan szerdától a benzin és gázolaj ára is emelkedni fog. A finomított termékárak változását elnézve ráadásul a kutakon nagyságrendileg 5 forintos, vagy afeletti literenkénti áremelésre kerülhet majd sor.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást