Kovács: A kormány szembemegy az uniós adószabályokkal

Infostart
2011. július 18. 14:58
Magyarország már nem az Európai Unió soros elnöke, így megszűnt a védettsége az uniós adóügyi szabálysértések elbírálásakor - mondta Kovács László szocialista politikus. A korábbi uniós adóügyi biztos tételesen három uniós uniós adóügyi szabálysértést sorolt fel.

A kormány adópolitikáját bírálta Kovács László szocialista országgyűlési képviselő. Az Európai Unió korábbi adóügyi biztosa szerint a közösség tagállamainak adórendszerei nem csak a költségvetési bevételek növeléséről szólnak, hanem a gazdasági szereplők befolyásolásról helyes irányba. Mint mondta: adópolitikával lehet ösztönözni és lehet fékezni is.

Kovács László bírálta például az egy kulcsos adórendszert, mivel szerinte több mint 300 milliárd forint jövedelmet csoportosít át a kis fizetésűektől, emellett 500 milliárd forintnál is nagyobb kiesést okoz a büdzsé bevételi oldalán.

A szocialista politikus szerint a magyar kormány három esetben is szembe megy az Európai Uniós adószabályokkal.

Kovács László elsőként a pálinkafőzés jövedéki adóval kapcsolatos szabályozását említette. Mint mondta: az unióban minden jövedéki termék jövedéki adóköteles. Ezzel szemben Magyarországon a pálinkafőzés jövedéki adó mentes.

Az egykori adóügyi biztos második szabálysértésnek azt említette, hogy az uniós előírások szerint az ÁFA például az élelmiszerek esetében vihető 15 százalék alá, ám a magyar kormány csökkentette az élőzene szolgáltatás forgalmi adóját, amit az uniós előírások szerint nem lehet.

Kovács László harmadik szabálysértésnek azt említette, hogy a kivetett különadókat csak az érintett szektorban lehet felhasználni. A korábbi uniós adóügyi biztos elmondta: Magyarország ellen már elindult ebben a pontban a vizsgálat, az unióból információkat kértek a magyar különadóról. Hozzátette: egy társasági adó ráadásul nem lehet visszamenőleges.

Az államadósság okait vizsgáló albizottság hétfői ülésén felmerült, hogy a megnőtt államháztartási hiány esetében akár a büntetőjogi felelősséget is lehetnek vizsgálni. Kovács László erre úgy reagált: normális demokráciában ez sehol nem lehet büntetőjogi kérdés. Az MSZP mindenféle tisztességes eljárásnak áll elébe - tette hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást