Új felvonásához érkezett az eurót fenyegető válság - lapszemle

Infostart
2011. július 15. 07:37
A Népszabadság szerint túl korán örültek a kisebb vallási közösségek, a Magyar Nemzet pedig arról cikkezik, hogy a kormány elfogadta a tavaszi fagykárok enyhítését szolgáló intézkedéscsomagot. A Portfolio.hu-n arról lehet olvasni, hogy már az euróövezet vezető döntéshozói is elismerik, hogy új felvonásához érkezett az eurót fenyegető válság.

Túl korán örültek azok a kisebb vallási közösségek, amelyek megkönnyebbüléssel fogadták, hogy az új egyházi törvényt - az eredeti KDNP-s javaslattól eltérően - nem köti ezer taghoz az egyházi státus megszerzését - írja a Népszabadság. A kapkodva elfogadott jogszabályban ugyanis benne maradt az a kitétel, hogy "legalább ezer természetes személy tag nevét, magyarországi lakóhelyét, aláírását tartalmazó ívet" is csatolni kell az egyházi nyilvántartási kérelemhez.

A Magyar Nemzet információi szerint szerdai ülésén elfogadta a kormány a tavaszi fagykárok enyhítését szolgáló intézkedéscsomagot, amely összességében 13 milliárd forintot juttat a pórul járt termelőknek. Azonnali gyorssegélyként előreláthatóan 1,3 milliárd forintot különítenek el. Kárenyhítésre azok a termelők számíthatnak, akiknek ültetvényeiben a májusi fagyok következtében 70 százalékos vagy azt meghaladó kár következett be.

Az Opelre szabta autóbeszerzését az adóhivatal - írja az Index. A csomagtartó méretével szemben támasztott elvárások a Renault, az autó hosszával kapcsolatosak az Audit zárták ki a pályázatból. A Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a kiírást.

Módosítani kellett a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi elszámolásokról szóló rendeletét, hogy megelőzzék a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetésekor a postai tumultust - olvasható a Napi Gazdaságban. A lapnak az MNB-nél megerősítették a rendeletmódosítás tényét, miszerint a postának két nap helyett 20 nap áll rendelkezésére, hogy a 100 ezer forint alatti reálhozamokat kézbesítse.

A Portfolio.hu azt írja: már az euróövezet vezető döntéshozói is elismerik, hogy új felvonásához érkezett az eurót fenyegető válság. A gyenge tagállamok csoportjáról eddig "leválasztott" Olaszország is a befektetők fókuszába került, ami számtalan új kérdést vet fel nemcsak a monetáris unió egészét tekintve, hanem a többi, euróövezeten kívüli tagállamra vonatkozólag is. Az olaszokat is elérő dél-európai járvány ugyanis (több csatornán keresztül) már sokkal erőteljesebben érintheti a Magyarországot is magába foglaló feltörekvő európai térséget.

2009-es szinten a lakásárak - írja a Pénzcentrum.hu. A cikk szerint a lakáspiaci forgalom továbbra is kirívóan alacsony, az új lakás piacon az előre jelzett csökkenés folytatódott, a használt lakások piacán az érdeklődés némi növekedése bár továbbra is tapasztalható, ám a tényleges adásvételek száma stagnált.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle 3
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást