Így javítanák a főváros helyzetét a civilek

Infostart
2011. július 15. 16:24
Egy úgynevezett zöld könyvvel reagáltak civil szervezetek a Főpolgármesteri Hivatal 50 pontból álló fehér könyvére. Bagdy Gábor, pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes üdvözölte a civil kezdeményezést.

A Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Kerékpárosklub és a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület közösen dolgozták ki a zöld könyvnek elnevezett javaslatcsomagot - mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A javaslatcsomag szerint például szigorúan be kellene szedni, esetleg emelni kellene a tehergépkocsik behajtási díját. Be kellene vezetni a dugódíjat és át kellene alakítani a parkolási rendszert a belvárosban - tette hozzá.

Bagdy Gábor, pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes üdvözölte a civil kezdeményezést. Mint mondta, egyes nagyberuházások elhalasztásának ügyében már intézkedtek. Példaként a 4-es metró második ütemét említette.

Emlékeztetett arra is, hogy a főváros gazdasági programjában szerepel például a dugódíj kérdése, ám az önkormányzatoknak még nincs adókivetési joga. A főpolgármester-helyettes azt mondta: a nyári szünet után leül tárgyalni a civil szervezetekkel, hogy megvitassák az úgynevezett Zöld Könyv tartalmát.