A megállapodásról dönt a közgyűlés az Alstom-ügyben - lapszemle

Infostart
2011. július 13. 07:44
Az Alstom és a főváros közötti megállapodást terjesztik a Fővárosi Önkormányzat közgyűlése elé csütörtökön, nem az új szerződés tervezetét - írja a Magyar Nemzet.

A Kínában tartózkodó Tarlós István főpolgármester a lapnak azt mondta, hogy nem érti, ki írta le, hogy zárt ülést kell tartani, amikor a Demszky-korszakban éppen ő ragaszkodott a nyílt vitához. Ez most is így lesz - tette hozzá.

A Népszabadság arról ír, hogy a kormány szerdán várhatóan a Paksi Atomerőmű kapacitásának megkétszerezéséről dönt. A kabinet szerint a fukusimai események miatti atomellenes közhangulat és a beruházási költségek tisztázatlansága ellenére sincs alternatíva. A parlament 2009-ben fogadott el elvi állásfoglalást a Paksi Atomerőmű 2 ezer megawattos kapacitásának megduplázásáról, mégpedig határozott MSZP-Fidesz-egyetértéssel.

Az Index.hu-n arról lehet olvasni, hogy már egy hónapja zárkában ül Zsák Ferenc környezetvédő, miután konfliktusba keveredett az Audival. Tizenöt zöldszervezet most közösen tiltakozik, és kéri, hogy szabadlábon védekezhessen a vesztegetéssel vádolt Zsák, a Tiszántúli Természetvédők Társaságának vezetője. A szervezet elnöke egy bogár és egy virág, illetve 100 más ritka faj veszélybe került előhelye miatt a gyár bővítése ellen tiltakozók közé állt, hogy a cég nem sokkal később vesztegetés miatt feljelentse, és a férfit azóta, pár hét megszakítással, előzetesben tartsák.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy megvenné az állam a 2005-ben a Budapest Airport Zrt. tulajdonába került Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft.-t. Az akkori ügyletet a reptért privatizációja előtt két héttel kötötték meg. Az akkor még két állami cég közötti tranzakció értéke ötmilliárd forint volt.

A Pénzcentrum.hu-n egy szekszárdi kezdeményezésről olvashatnak: egy nonprofit kft. olyan boltot indít, amelyben kizárólag a környező településeken előállított termékeket forgalmaznak majd. A tervek szerint az üzlet jövő tavasszal indul, és egyfajta közösségi térként is működik majd. Kizárólag kistérségi, megyei élelmiszereket forgalmaznak majd, a későbbiekben elképzelhető, hogy nem-élelmiszer termékek, például kézműves iparcikkek is megvásárolhatóak lesznek.

Hanganyag: Szabó Gergõ