Orbán: Az ország a saját lábára tudott állni - a nap legfontosabb hírei

InfoRádió / MTI
2011. július 12. 21:05
A kormányfő szerint bebizonyosodott, hogy csak a Fidesz-KDNP pártszövetség képes megoldani az ország problémáit. A devizahiteleseket segítő nemzeti eszközkezelő mielőbbi létrehozását sürgeti az MSZP. Mintegy 200 millió eurós beruházással elkészült a Dunamenti Erőmű új blokkja.
Orbán: A saját lábára állt az ország

A miniszterelnök szerint az elmúlt egy évben bebizonyosodott, hogy a Fidesz és a KDNP az egyetlen pártszövetség, amely képes az ország problémáinak megoldására. Orbán Viktor a Fidesz-KDNP évértékelő frakcióülésén beszélt erről. A miniszterelnök szóvivője a tanácskozás után azt mondta: a kormányfő szerint az elmúlt egy év legfontosabb fejleménye az volt, hogy az ország - a megfeszített kormányzati intézkedéseknek és parlamenti munkának köszönhetően - a saját lábára tudott állni. Szijjártó Péter hangsúlyozta: emellett sikerült olyan gazdasági átalakításokat végrehajtani, amelyek visszaadták a munka tisztességét. A frakcióülés után a képviselőcsoport vezetője azt mondta: erőltetett, kellő határozottságot és felkészültséget igénylő törvényhozási szakasz vár a képviselőkre december közepéig. Lázár János közölte: szeptember 7-étől a Fidesz-KDNP háromnapos frakcióülést tart, amelyen a többi között az igazságszolgáltatás átalakítása és az új választójogi törvény is téma lesz.

Megint erősödött a svájci frank


Történelmi mélypontra gyengült a forint a svájci devizával szemben; a frank árfolyama hétfőn előbb a 230, majd a 233 forintos határt is átlépte. Az MSZP ismét a devizahiteleseket segítő nemzeti eszközkezelő mielőbbi létrehozását sürgette.

OECD Nemzeti Tanács alakult

Megalakította az OECD Nemzeti Tanácsot a kormány. A szervezet elnöke hangsúlyozta: a testület célja, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben még jobban kihasználja a 15 éves tagság előnyeit. Hidvéghi Balázs helyettes államtitkár közölte: a kormány világossá tette, hogy Magyarország az OECD-ben a megelőző időszakhoz képest határozottabban képviseli majd véleményét, de ezzel párhuzamosan jobban támaszkodik a szervezetben felhalmozott tapasztalatokra, adatbázisokra is.

Gyanúsítottként hallgatták ki a helyettes államtitkárt


Hivatali vesztegetés gyanújával hallgatták ki Eiselt Györgyöt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkárát - erősítette meg az InfoRádiónak a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Fazekas Géza közölte: a két évvel ezelőtti ügyben szeptember óta folyik az eljárás. Eiselt György a gyanú szerint 2009-ben, még a Nemzeti Közlekedési Hatóság főigazgatójaként követte el a bűncselekményt. A Magyar Televízió Híradója úgy tudja: Eiselt György két éve egy luxusautót kapott használatra az eredetiségvizsgálat informatikai rendszerének kidolgozására meghirdetett pályázat későbbi nyertesétől. Emiatt gyanúsítottként hallgatták ki az Eclipse Zrt. akkori vezérigazgatóját is.

További hírek

Az ENSZ-főtitkár szerint előfeltételek nélkül fel kell újítani az izraeli-palesztin tárgyalásokat. Ban Ki Mun Budapesten beszélt erről, egy Közel-Kelettel foglalkozó média szemináriumon. A tanácskozáson Németh Zsolt külügyi államtitkár is sürgetőnek nevezte a közel-keleti párbeszéd folytatását. Hangsúlyozta: nincs más alternatíva, mint a tárgyalások felújítása.

A guberálás szabálysértéssé nyilvánító rendelkezés visszavonására szólította fel a józsefvárosi önkormányzatot az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté szerint a rendelet aránytalan mértékben korlátozza a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek jogait. Az ombudsman civil szervezetek jelzései alapján indított hivatalból vizsgálatot. Szabó Máté álláspontja szerint a VIII. kerületi önkormányzat nem tudta jogi indokkal alátámasztani a guberálás szankcionálását. A biztos közölte: ma egyetlen magasabb szintű rendelkezés sem tiltja vagy engedi meg önmagában a guberálást, az alkotmányos cél nélküli szankcionálás viszont ellentétes az egyenlő bánásmód követelményével. A józsefvárosi önkormányzat közölte: tanulmányozzák az ombudsmani jelentést, és ezután alakítják ki álláspontjukat.

Mintegy 200 millió eurós beruházással elkészült a Dunamenti Erőmű új blokkja Százhalombattán. A 470 megawatt teljesítményű egységet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára és a GDF Suez alelnöke avatta fel. Bencsik János emlékeztetett arra, hogy a Dunamenti Erőmű kapacitása a beruházással 1900 megawattra nőtt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar gazdaság teljesítőképessége, a társadalom jóléte a biztonságosan hozzáférhető és megfizethető energiától függ.

Soron kívüli európai uniós állam- és kormányfői találkozót rendezhetnek a közeljövőben a görögországi adósságválság miatt - szivárgott ki az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek találkozóján. A brüsszeli ülés résztvevői közül többen súlyosnak minősítették a helyzetet, egyesek úgy vélték: fennáll a kockázata, hogy a válság más euróövezeti országokra is átterjed.