Újra kell rajzolni a választási körzeteket - lapszemle

Infostart
2011. július 11. 07:52
Az év végéig újra kell rajzolni az egyéni választási körzetek határait, ez az új választójogi rendszer megszületésétől függetlenül már évek óta esedékes - olvasható a Népszabadságban.

A lap emlékeztet, hogy az egyéni körzethatárok kijelölésének gyakorlatára eltérő nemzetközi példák vannak. Lengyelországban és Litvániában például minden választás előtt felülvizsgálják a határokat, Írországban pedig a népszámlálásokhoz kötik az ellenőrzést és szükség esetén a módosítást. Nagy-Britanniában körzetrajzoló bizottságok vizsgálják felül rendszeresen a választási térképet.

Nem végződne annyi házasság válással, ha hazánkban is tanítanák a társas készségek fejlesztését - közölte a Magyar Nemzettel Kopp Mária orvos-pszichológus. Hozzátette: a csonka családokban felnőtt fiatalok nem tudják kitől elsajátítani a társas együttélés szabályait. Egy kutatás szerint ráadásul a házasságban élők egészségmegőrzés szempontjából védettebbek, mint a szinglik.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy nagyon leszűkült a fővárosi önkormányzat pénzügyi mozgástere az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a főváros eladósodottsága. A felújításokhoz és beruházásokhoz kapcsolódó, 2010. évet követően esedékessé váló kötelezettségek - mintegy 300 milliárd forint - fedezete csak akkor biztosítható, ha - a hétéves tervben - a fejlesztésekhez számításba vett saját források teljesülnek és újabb, jelentős nagyságrendű fejlesztési kötelezettségeket nem vállal a fővárosi önkormányzat.

A Pénzcentrum.hu arról közöl cikket, hogy ismét rászállt az adóhatóság azokra a magánszemélyekre, akik a különböző internetes aukciós oldalakon értékesítik ingó vagyontárgyaikat. Tény: a bevétel után adót kell fizetni, a kérdés csak az, hogy mennyit. Az adóhatóság és az adószakértő álláspontja között óriási a különbség, a döntő szót a bíróságnak kell kimondania.

Hanganyag: Windisch Judit


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást