MSZP: szavazatok milliói kerülhetnek kukába

InfoRádió / MTI
2011. július 11. 13:54
Az MSZP szerint a kompenzációs lista megszüntetésével a mandátumot nem eredményező szavazatok milliói kerülnének a kukába, így elfogadhatatlan a Fidesznek a választási rendszer átalakítását célzó terve.

Áder János, a választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott fideszes európai parlamenti képviselő szombaton jelentette be: a Fidesz elnöksége egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol, kompenzációs lista az elképzelések szerint nem lesz.

A szocialista Molnár Zsolt erre reagálva hétfőn sajtótájékoztatón kifejtette: az indítvány elfogadásával súlyosan sérülne az arányosság elve, vagyis az, hogy a parlament összetételének minél pontosabban kell tükröznie a választói akaratot. Az MSZP-s képviselő a demokrácia sárba tiprásának nevezte, hogy a kompenzációs lista eltörlésével a vesztes egyéni jelöltekre adott szavazatok elvesznének, így a Fidesz - mint mondta - több millió választó akaratát venné semmibe.

A határon túli magyarok választójogáról szólva kijelentette: bár az MSZP tavaly támogatta a könnyített honosítás bevezetését, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják, hogy magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők szavazzanak a parlamenti választáson és döntsenek az ország belügyeiről.

Súlyos problémaként értékelte továbbá, hogy az egyéni választókerületek határait a kormánytöbbség önkényesen rajzolhatná újra.

Molnár Zsolt azt is mondta: diktatúrákat idéző eljárás, hogy a parlamenti erőviszonyokat döntően befolyásoló javaslatról a Fidesz senkivel, így az ellenzékkel sem egyeztetett. Ezért arra szólította fel a kormánypártot, hogy a szerinte tárgyalási alapnak sem tekinthető javaslatot vonja vissza és "üljön vissza a tárgyalóasztalhoz".