Pintér: "Hans, van egy kis csengetni való"

InfoRádió / MTI
2011. július 8. 12:43
A magyar soros EU-elnökség komoly eredményeket ért el a szervezett bűnözés és a közlekedési bűncselekmények tagállamokon túlnyúló szankcionálása terén - mondta Pintér Sándor belügyminiszter, egy a témában tartott háttérbeszélgetésen.

A magyar elnökség kiemelt célja volt az előrelépés a szervezett bűnözés elleni küzdelemben, így az Europollal és az uniós tagállamokkal együttműködve összeállítottak egy könyvet, amely segítséget nyújthat a nemzeti hatóságoknak - mondta Pintér Sándor belügyminiszter.

"Ennek az a lényege, hogy ha egy ország talált egy nagyon jó megoldást valamire, és a többi ország ezt nem ismeri, akkor mindenkinek saját magának ezt a fejlesztést el kell végeznie. Ha ez a legjobb gyakorlat, akkor iránymutatást ad arra, hogyan lehet a jelenlegi technikai viszonyok között gyorsan és a lehető legjobban blokkolni, felderíteni vagy megelőzni egy-egy bűncselekményt" - magyarázta..

Az eredetileg májusra tervezett, ám a lengyel elnökségi ciklusra, szeptemberre halasztott keleti partnerségi csúcstalálkozóval kapcsolatban Pintér Sándor úgy fogalmazott: a változás mögött nem állt politikai ok, de több - a meghívottakat érintő - rendezvény is azonos időben lett volna.

"Kiüresedett volna az összejövetel. Nem szívesen beszélek erről nyilvánosan, de ha tartunk egy rendezvényt, amelyre nem az első számú emberek jönnek el, akkor a döntési mechanizmus gyakorlatilag teljesen lelassul" - vélekedett.

A belügyminiszter úgy vélte, hogy az Európai Tanácsban megszületett szóbeli megegyezés alapján a közlekedési bűncselekmények tagállamokon túlnyúló szankcionálása terén is eredményes volt a magyar elnökség.

"Ha valaki ezerrel kimegy Bécsbe, akkor, mivel hét helyen van már az M1-esen automata kamera, hét helyen fényképezik le. Vagyis a sebességhatárt mondjuk, hétszer megszegte, akkor most a közigazgatási bírság tekintetében átlagosan 50 ezer, vagyis összesen 350 ezer forint a jogerős szabálysértési ítélete. Azt mondják majd Hans, van egy kis csengetni való, és akkor ezt a két ország egymás között elszámolja" - magyarázta a belügyminiszter.

A gyorshajtást, a piroson való áthaladást, a biztonsági öv bekötésének elmulasztását és az ittas vezetést érintő szabályozás azonban csak öt év múlva léphet hatályba az unióban.