Így csökkenthetjük közlekedési büntetőpontjaink számát

Infostart
2011. július 6. 06:01
Július 1-től szigorodott a közúti szabálysértések büntetésének rendszere, ismét nagyobb hangsúlyt kap a büntetőpontrendszer. Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő az InfoRádiónak elmondta, hogyan csökkenthetjük felgyülemlett büntetőpontjaink számát, és hogy akkor is kaphatunk pontot, ha a cégautóval sértjük meg a közlekedés szabályait.

Két külön dolog a pénzbüntetés és a jogosítvány visszavonásához kötődő pontrendszer. A szabálysértések tekintetében működőképes volt, hogy valaki pénzbírságot kapott és a jogosítványát is bevonták, ez nem számíthat kettős büntetésnek - mondta az InfoRádió által megkérdezett közlekedésbiztonsági szakértő a július 1-jén megváltozott közlekedési szabályokról.

Pausz Ferenc kiemelte: a pontrendszer esetében van elévülés, három évig adhatóak össze a büntetőpontok.

Van lehetőség arra, hogy csökkentsük a pontjaink számát: ha valaki 13-nál jár, egy alkalommal kilenccel csökkentheti pontjait akkor, ha önkéntes utánképzésre jelentkezik. 14 és 17 pont között szintén van erre lehetőség, de csak hat pontot lehet lefaragni.

A cégautók esetében, ha eddig rendszám alapján keresték meg a szabálytalankodó autó üzemben tartóját vagy a tulajdonosát, akkor nem az "elkövetőt" büntették meg, és nem is lehetett büntetőpontot adni.

Július 1-jétől azonban a járművet meg kell állítani, ha szabályt sértett, és a vezetőt meg lehet bírságolni, de nem szabálysértési, hanem közigazgatási eljárásban. Vagyis a szabálysértőnek már büntetőpontot is lehet adni.

Hanganyag: Domanits András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást