A családon belüli erőszak nem számít mindenhol bűncselekménynek

Infostart
2011. július 6. 21:38
Mintegy 600 millió nő él olyan országban, ahol a családon belüli erőszak nem számít bűncselekménynek - állapítja meg jelentésében az ENSZ nemrég megalapított, a nők jogaival foglalkozó ügynöksége.

139 ország alkotmányban rögzíti a nemek közötti egyenlőség elvét, ennek ellenére világszerte nők millióit fosztják meg a gazdasági erőforrásokhoz és a közszolgáltatásokhoz való hozzáféréstől.

A világ dolgozó nőinek több mint fele bizonytalan állással rendelkezik, és gyakran semmilyen munkajogi védelem nem illeti meg őket - derül ki az idén január óta működő "ENSZ Nők" szervezet által készített első éves jelentésből.

A 169 oldalas dokumentum szerint a jelentős jogszabályi fejlődés ellenére nők milliói életükben legalább egyszer erőszak áldozatává válnak.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület munkatársa, Szabó Gabriella szerint a helyzet Magyarországon sem rózsás. Úgy véli, sokat segítene a hazai helyzeten, ha az erőszak áldozatává váló nőt akár már a rendőrök pszichológushoz vagy szociális munkáshoz irányítanák, és a jogi segítségre is szükség lenne.

A NaNe munkatársa szerint az oktatási rendszerben az egyenlőségre nevelés a társadalmi megelőzést szolgálná az ilyen problémákra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást