Szilvásyval új lendületet vett az elszámoltatás

Infostart
2011. július 5. 14:00
Több államtitkár ellen is eljárás indult bűncselekmény elkövetése miatt a kormányváltást követően, a Vidékfejlesztési Minisztérium egykori államtitkára ügyében már ítéletet is hirdetett a bíróság. Szilvásy György azonban az első olyan miniszter, akit őrizetbe vettek.

Az Index összeállításából kiderül, hogy Szilvásy György lett az első volt szocialista miniszter, akit őrizetbe vettek a kormányváltás óta. Eddig is volt már rá példa, hogy államtitkárból gyanúsított lett, egyiküket már jogerősen elítélte a bíróság.

Az internetes lap emlékeztet rá, hogy a Fidesz egyik legfontosabb kampányígérete volt a gyanúba keveredett politikusok elszámoltatása. Orbán Viktor tavaly február 9-én, a TV2-nak adott interjúban erről beszélve megjegyezte, hogy nem a kormányzó pártnak és nem is a leendő miniszterelnöknek a dolga, hogy ügyeket diktáljon a nyomozóhatóságok számára, de azért több konkrét ügyet is megnevezett, így a BKV-t, a sukorói kaszinó-beruházást, a MÁV Informatikát, valamint a 2006-os "adathamisítást".

A sukorói telekcsere ügyét már vizsgálják a hatóságok, de gyanúsítottként egyelőre nem hallgatták ki a korábbi miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet. Az ügyészség eredetileg 2009 áprilisában kezdett nyomozni. Az ügyben egyébként eljárás indult a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezérigazgatója Tátrai Miklós ellen, akit hűtlen kezeléssel gyanúsítottak meg.

A miniszterelnök által emlegetett 2006-os költségvetési "adathamisítás" ügyében konkrétumok egyelőre nem történek. A BKV-nál azonban igen, bár az ügy még mindig nyomozati szakban van, a Központi Nyomozó Főügyészségnél.

A BKV botrány kapcsán tavaly májusban több tucat ember ellen indult eljárás. Így Hagyó Miklós ellen is, aki jelenleg házi őrizetben van. Az egykori főpolgármester-helyettes ellen bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés és zsarolás miatt indult eljárás.

Vizsgálat indult a MÁV Informatika Zrt. ellen is. Az Index írása szerint a cégnél már 2009 novembere óta vizsgálódnak, az előző kormány közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterének feljelentése alapján, hűtlen kezelés gyanúja miatt. Tavaly februárban házkutatást tartottak a rendőrök a cég székházában. Két és fél hónappal később, 2010 áprilisában meggyanúsították a cég akkori, valamint a cég korábbi vezérigazgatóját. Idén januárban csatlakozott a gyanúsítottakhoz a MÁV Informatika Zrt. értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója is. Február közepén a rendőrség arról számolt be, hogy már nyolcra nőtt a gyanúsítottak száma.

Márciusban jogerős ítélet született Benedek Fülöp, a vidékfejlesztési minisztérium volt szakállamtitkára, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese ügyében: másfél év, három évre felfüggesztett börtönt kapott, miután a vád szerint egy természetvédelmi terület privatizálásában és építési telekké nyilvánításában segédkezett hivatali hatalmával visszaélve.

De Keller László közpénzügyi államtitkár ellen is eljárás indult. Hivatali visszaélés miatt emelt vádat ellene áprilisban a Központi Nyomozó Főügyészség.

A moszkvai ingatlaneladás ügye miatt is nyomozás indult. A 2009 novembere óta tartó eljárás gyanúsítottjai között van Horváthné Fekszi Márta volt külügyi államtitkár, Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezetője és Székely Árpád volt moszkvai nagykövet. A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben tanúként hallgatta meg Bajnai Gordont, Hiller István volt oktatási és Szekeres Imre akkori honvédelmi minisztert, Kiss Péter volt kancelláriaminisztert, Iváncsik Imre egykori titkosszolgálatokért felelős államtitkárt és Ficsor Ádámot, a titkosszolgálatokat felügyelő volt tárca nélküli minisztert, valamint Szűcs Erikát, a volt szociális és munkaügyi minisztert.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást