Kumin a Szilvásy-ügyről: Nem kockáztathat az ügyészség presztízsveszteséget

Infostart
2011. július 5. 08:20
Koncepciós eljárásról beszélhet az MSZP egészen addig, amíg nem kerül nyilvánosságra, pontosan mit követtek el az előző kormány titkosszolgálati vezetői - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kumin Ferenc. A Századvég Alapítvány vezető elemzője hozzátette: a magyar ügyészségnek nincs oka arra, hogy megalapozatlan bizonyítékok alapján indítson eljárást. Beszélt arról is, hogy valószínűleg a magyar belpolitika is terítéken lesz ma az Európai Parlamentben, ahol Orbán Viktor kormányfő értékeli a magyar európai uniós elnökséget.

A Szilvásy- és Galambos-ügy kapcsán Kumin Ferenc úgy véli: azoknak van most könnyebb dolguk, aki kritizálni akarják a kormányt és az ügyészséget, és nyilvánosan a most meggyanúsítottak oldalára állnak, mert a titkok legsűrűbb világát érinti a dolog, semmit nem tudunk a tényszerű állításokról, vádakról. Azt sem tudjuk, mi történt - foglalta össze az InfoRádió Aréna című műsorában a Századvég Alapítvány vezető elemzője.

S bár a dosszié 2089-ig titkosított, a politológus biztos abban, hogy előbb-utóbb nyilvánosságra kerül valami arról, miről van egyáltalán szó, milyen ügyhöz kötődik a letartóztatás sorozat. Mert amíg ez nem történik meg, addig a politikai rivális, vagyis az MSZP térfelén pattog a labda, neki egyszerűbb a dolga, nyugodtan emlegethet az üggyel kapcsolatban koncepciós eljárás, mert nincs ezzel szemben tényszerű cáfolat - tette hozzá.

Politikai kommunikációs szempontból a kormányoldalnak, pontosabban az ügyészségnek, hiszen ez az ő döntésük, elég nehéz a szerepe. Még szerencse, hogy utóbbinak nem is dolga a politikai kommunikáció, az ő feladata, hogy közvádlóként végezze a munkáját.

Ugyanakkor Kumin Ferenc hangsúlyozta: az ügyészség ilyen súlyú ügyekkel véleményes szerint nem jön úgy elő, hogy nem rendelkezik erőteljes bizonyítékokkal. Hiszen arra egész Európa odafigyel, ha ilyen tényállásokkal letartóztatják az előző kormány vezető politikusait.

"Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy egy ilyen kalandba a vád nagyon komoly megalapozottsága nélkül belement volna az ügyészség, mert semmi oka nincs, hogy kockáztasson egy ilyen presztízsveszteséget" - fogalmazott a politológus.

Fontos az EP-beszámoló


Orbán Viktor kormányfő ma értékeli a magyar uniós elnökséget az Európai Parlamentben. Ezzel kapcsolatban Kumin Ferenc emlékeztetett arra, hogy ez egy nagyon fontos esemény, amelyen az ellenzéki frakciók - a baloldal, a liberálisok és a zöldek - valószínűleg meg fogják ragadni a bírálat lehetőségét.

Ugyanakkor aligha a magyar EU-elnökséget fogják kritizálni, azon ugyanis ők sem fognak túl sok fogást találni. Valószínűbb, hogy a magyar belpolitikát bírálják majd - vélekedett a Századvég Alapítvány vezető elemzője.

Kumin Ferenc egyébként úgy véli: a soros elnökség sikere hosszú ideig politikai tőkét kínál majd a kormány számára, és kiegyenlíti azt a képzetet, amely szerint elsősorban a magyar baloldali liberális vezetőknek vannak élő, szerves kapcsolatuk a nemzetközi világgal.

Ebben hozhat változást az a tény, hogy olyan sokan ismerték el - pártállástól függetlenül -, milyen jól működött a magyar elnökség.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor