Bővül Budapest csatornahálózata

InfoRádió / MTI
2011. július 4. 12:03
Mintegy 20 millió eurós projekttel fejleszti Budapest több kerületében a csatornahálózatot az idén és jövőre a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep beruházás részeként, az Európai Unió és a magyar állam 85 százalékos támogatásával - közölte a beruházást lebonyolító, Enviroduna Kft.

A fejlesztéssel biztonságosabbá válik a szennyvíz- és csapadékelvezetés. A Budapest hat kerületében végzendő munkák közül (II., VIII., IX., X., XI., XIV.), több helyszínen az utak felbontása nélkül, úgynevezett sajtolással épül meg mintegy 9 kilométernyi tehermentesítő gyűjtőcsatorna.

A fővárosi csatornahálózat kiemelt fontosságú elemei a gyűjtőcsatornák, amelyek alapvetően meghatározzák a hálózat kapacitását, illetve a vízelvezetés biztonságát. A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep beruházás részeként zajló fejlesztés során tehermentesítő gyűjtőcsatornákat építenek, amelyek elsősorban a biztonságos szennyvíz- és csapadékelvezetést szolgálják, illetve lehetőséget teremtenek a későbbi hálózatfejlesztésekre is.

Az építkezés több helyen érint forgalmas utakat és csomópontokat is - a VIII. kerületi Baross, vagy a XIV. kerületi Róna utcában -, ezért a tervezés során a szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a kivitelezési munkálatok a lehető legkevesebb forgalomkorlátozással járjanak a Budapesten közlekedők számára. Ennek érdekében a legforgalmasabb helyeken a hagyományos, nyílt árkos csatornaépítés mellett alkalmazzák majd a kitakarás nélküli, csősajtolásos technológiát is, amelynek során fúrópajzs segítségével alakítják ki a leendő csatorna "alagútját", így nincs szükség a csatorna teljes nyomvonala mentén a felszín megbontására.

A munkálatok a Maglódi úton már megkezdődtek, ahol a közlekedők július végéig számíthatnak jelentős forgalmi változásokra, a későbbiekben a forgalomtól elzárt területeken folyik a csatornaépítés.

Júniusban a XI. kerületben egy újabb szakasz, a Sárbogárdi úti csatorna kivitelezése is elindult, emellett a kerületben egy további helyszínen, a Beregszász úton is megkezdődnek az építési munkálatok július közepén. A megépülő csatornák nyomvonala nem érint forgalmasabb útvonalakat, így csak kisebb jelentőségű, helyi forgalomkorlátozásokra, terelésekre kell számítani - áll a közleményben.