Gulyás: Nem lesz 2014-ben egyszerre országgyűlési és európai parlamenti választás

Infostart
2011. június 29. 06:06
2014-ben nem lehet egyszerre megrendezni az országgyűlési és az európai parlamenti képviselőválasztást - mondta az InfoRádiónak Gulyás Gergely. A Fidesz országgyűlési képviselője szerint ez a kérdés legkorábban 2019-ben merülhet fel, akkor a helyhatósági és az EP-választást lehetne egyszerre tartani.

Az új alaptörvényben, de még a hatályos alkotmányban is a parlamenti választások időpontja a negyedik év áprilisa-májusa. Az európai parlamenti választásokat az unió határozza meg, de azt eddig mindig ötévente, júniusban tartották - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának fideszes alelnöke.

Az ötévesre változó önkormányzati ciklus miatt csak 2019-ben várható, hogy a két választás egy évre esik, vagyis akkor érdemes elgondolkodni, hogy a helyhatósági és az EP-választásokat egyidejűleg rendezzék meg - tette hozzá Gulyás Gergely, aki kiemelte: 2014-ben erre még nincs lehetőség, mert akkor még biztos októberben lesz az önkormányzati választás.

A politikus azonban hozzátette: ha létrejön egy megállapodás, hogy a következő önkormányzati ciklus néhány hónappal rövidebb legyen, akkor 2019-ben lenne értelme annak, hogy a két választást együtt rendezzék meg.

Ez a kérdés egyelőre nincs napirenden a Fideszben, mert csak az országgyűlési választásokról szóló törvényről tárgyalnak - emelte ki Gulyás Gergely.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást