Gaskó: Õsszel nagyobb megmozdulások lehetnek

InfoRádió / MTI
2011. június 29. 14:09
A Liga Szakszervezetek elnöke szerint, ha a július 4-én kezdődő tárgyalásokon nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal, akkor a jelenleginél nagyobb demonstrációkat szerveznek őszre.

Gaskó István a 2-es főút budapesti határánál, a szerdai félpályás útlezárás helyszínén tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ha két-három hét alatt nem lesz megállapodás, azzal a kormány arra kényszeríti őket, hogy azonnal megkezdjék a felkészülést az őszi nagy tiltakozó akciókra.

Mivel a kormány a sztrájktörvény módosításával megnehezítette a munkahelyi tiltakozás lehetőségét, ezért "az utakon és utcákon" a mostaninál sokkal hatékonyabb és erősebb demonstrációkat fognak szervezni - mondta a Liga elnöke. Most nem volt cél a társadalom "akadályozása" - tette hozzá a forgalomlassító akciókra utalva, amelyet a kormánynak megküldött követeléseik alátámasztására szerveztek.

Gaskó István szerint szinte nincs olyan társadalmi csoport, amelyet a kormány ne sértett volna meg az elmúlt egy évben. Emlékeztetett arra: az érdekvédők azt követelik, hogy a Munka törvénykönyve átalakításába vonják be a LIGA Szakszervezeteket, állítsák vissza a háromoldalú érdekegyeztető rendszert, valamint, hogy a korábban megszerzett kedvezményes nyugdíjjogosultságot ne vegyék el az érintettektől.

A Liga elnöke szerint abban, hogy most demonstrációt tartanak, a kormánynak súlyos felelőssége van, mert - szerinte törvényellenesen - nem a sztrájkot megelőzően, hanem utána tűzte ki a tárgyalási napot. Mint hozzátette, kedden, illetve szerdán kellett volna befejeződnie a hétnapos tárgyalásnak, amelyet a sztrájktörvény előír.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: tudomása szerint a negyven helyszínen, ahol szerdán félpályás útlezárást tartanak, több mint ezer gépkocsival vesznek részt a tiltakozók. Közlése szerint vannak olyan helyszínek, ahol csütörtök reggel 7 óráig tart az útzár, máshol azonban korábban is befejeződhet, ha a szervezők úgy döntenek. Szavai szerint a félpályás útzárral nem a "fennakadás" volt a cél, hanem az, hogy megmutassák a kormányzat számára: a szakszervezetek nyomást tudnak gyakorolni nem csak Budapesten, hanem vidéken is.

Jelezte ugyanakkor, hogy "nem szándékosan", ám komoly forgalomlassítást okozott a félpályás útzár a 4-es főúton Monornál, ahol a sajtótájékoztató idején már több mint egy kilométeres sor alakult ki.

A 2-es főúton délelőtt jelentősebb fennakadás nem volt a főváros közigazgatási határán tartott részleges útzár miatt; az autósoknak legfeljebb néhány percet kellett várakozniuk. A lezárást technikailag a rendőrség biztosítja, a demonstráció békésen zajlik.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást