Palócz: Sokat kell még dolgozni a kormánynak

Infostart
2011. június 28. 08:17
Nincs érdemi mozgástere a kormánynak, amikor az érdekképviseletekkel tárgyal - mondta a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Palócz Éva szerint a fogyasztás a második félévben nőhet.

A második félévben már nőhet itthon a fogyasztás - mondta a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Palócz Éva szerint ugyanis most még fogyasztás helyett hitelt törlesztenek az emberek abból a pénzből, amit az adócsökkentésből nyertek, de a magán-nyugdíjpénztári hozamot már elkölthetik az emberek.

A Széll Kálmán-tervben meghatározott intézkedések többségének jó az iránya, bár a móddal lehet vitatkozni - emelte ki a vezérigazgató. Kifejtette: az idei büdzsé nagyjából tartható a plusz pénzek és a fegyelmezett költségvetés miatt, de a jövőre nézve vannak kockázatok. A Széll Kálmán-terv jövőre 550 milliárd forintot akar megtakarítani, ám ez még nem történt meg.

Palócz Éva szerint elég sok probléma övezi a nyugdíjmegtakarítást, illetve kérdéses, hogy a munkaerő-piaci alapnál lehet-e annyit csökkenteni. Sokat kell még dolgozni ezen a kormánynak - hangsúlyozta.

A szakértő úgy vélekedett, a kormánynak nincs érdemi mozgástere, amikor az érdekképviseletekkel tárgyal, de apróságokat lehet engedni. A belátásra kellene apellálni és fontos a stílus - tette hozzá.

Be lehet láttatni szükségszerűségeket az emberekkel, de ahhoz tárgyalni kell, és nem lehet visszamenőleges hatályú törvényeket hozni - emelte ki.

Palócz Éva szerint olyan szociális juttatások rögzültek, amit nem lehet indokolni. Mindenkiről gondoskodni kell, aki elesett, de ennek a mértékét érdemes áttekinteni. Ebben a kérdésben a kormánnyal egyet lehet érteni, csak más stílusban kellene kommunikálni az emberekkel - fejtette ki.

Hiába próbálja Svájc gyengíteni a frankot, úgy tűnik, az van, amit a piac akar - mondta a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója. Palócz Éva szerint egy ország viszonylag keveset tehet a valutája fel- vagy leértékelése ellen.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Palócz Éva 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Palócz Éva 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Palócz Éva 3.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást