Németh Zsolt: Önkritikát kell gyakorolni a bővítési politikában

Infostart
2011. június 28. 17:20
A keleti partnerség megérdemli, hogy legalább ugyanakkora figyelmet kapjon, mint az arab tavasz miatt felértékelődött déli szomszédságpolitika - hangzott el a Demokratikus Átalakulásért Intézet és a Tom Lantos Intézet által szervezett emberi jogi konferencián.

Az arab tavasz miatt kellett elhalasztani a soros magyar elnökségi félévre tervezett keleti partnerségi csúcstalálkozót, meg kellett várni, mi lesz a megmozdulások következménye - mondta a Külügyminisztérium államtitkára. Németh Zsolt angol nyelvű előadásában úgy fogalmazott "megérte így dönteni", még csak a folyamat közepén vagyunk.

Az államtitkár szerint az észak-afrikai és közel-keleti országokban olyan folyamatok zajlanak most, amilyenek Kelet-Közép-Európában 1989-90-ben. Úgy véli: kiemelt fontosságú, hogy befolyásolni lehessen az arab megmozdulásokat.

Németh Zsolt arról is beszélt, hogy Tom Lantos magyar származású amerikai politikus mindig hitt az Egyesült Államok átalakító szerepében. Az államtitkár szerint az európaiaknak is hinniük kell az EU átalakító erejében.

A politikus szerint ugyanakkor önkritikát is kell gyakorolni. Az Európai Unió eddig érdekalapon foglalkozott a bővítéssel. Át kell térni az érték alapú megközelítésre, a soros magyar elnökség a félév során ezt célozta - hangsúlyozta Németh Zsolt.

A konferencián jelen volt Giorgi Baramidze grúz miniszterelnök helyettes is, aki közölte: az EU-nak meg kellene változtatnia a hozzáállását, az erőforrásokat azoknak az országoknak kellene eljuttatnia, amelyek többet tesznek a demokratikus átalakulásért.

Iurie Leanca moldáv miniszterelnök-helyettes pedig arról beszélt, hogy Moldovában nagyon komoly reformfolyamatok zajlottak az elmúlt években annak érdekében, hogy az ország a NATO és az EU tagja lehessen. Kijelentette: nagy kihívás az ország számára, hogy az EU nem kecsegteti őket a felvétellel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást