Magyarországon hosszú a nyári iskolai szünet

Infostart
2011. június 28. 17:40
Magyarországon kifejezetten hosszú a nyári iskolai szünet - derül ki, ha összehasonlítjuk a hazai gyakorlatot a külföldivel. Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke megfontolandónak tartja a szünet lerövidítését, a tanév és az évközi szünetek meghosszabbítását. A szülők nem értenek egyet a javaslattal, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint pedig akkor jobban meg kell fizetni a pedagógusokat.

Pokorni Zoltán a Magyar Nemzetnek adott interjúban úgy vélekedett: sok szülőnek szinte megoldhatatlan feladatot jelent, hogy gyermekeinek felügyeletről és megfelelő programokról gondoskodjon a tízhetes nyári vakáció idejére, és a diákoknak sem jó, hogy ilyen hosszú ideig kiesnek az iskola adta nevelési térből.

Magyarországon a tanév európai összehasonlításban meglehetősen rövid ideig tart: 37 hét. Ennél rövidebb csak Izlandon a tanítás hossza, ahol 36 hétig járnak a gyerekek iskolába. Más a helyzet Dániában, ahol hűvösebb a nyár, mint nálunk, ott a leghosszabb a tanév, 42 hétig járnak iskolába a diákok.

Németországban a nyári szünet hathetes, az összes többi ünnepre - húsvét, pünkösd, őszi és téli szünet - hét hét jut. Hollandiában az iskolaév augusztus 1-jétől július 31-ig tart.

Míg Magyarországon a gyerekek számára a szakkörökkel együtt tanévenként mintegy hatszáz órát finanszíroz az állam, az Egyesült Államokban 1100-zat. A nemzetközi gyakorlathoz igazodva ráadásul itt is rövidebb a nyári szünet, mint Magyarországon.

Pokroni Zoltán szerint programokkal, táborokkal, sportolási lehetőséggel lehetne nevelési színteret "alkotni". Az ilyen jellegű programok ma kivétel nélkül fizetősek - mondta az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke, aki ezért azt javasolja: a közoktatási törvény kidolgozásakor térjenek ki arra, hogyan lehetne elérni, hogy egy évtizeden belül minden település szervezzen ilyen szünidei programokat a diákok számára. Első lépésként a hátrányos helyzetű gyermekek számára közpénzből támogatásként, a nem hátrányos gyermekeknek pedig költségtérítés ellenében.

A politikus véleménye az, hogy vagy a tanítási napok számát kellene megtoldani, vagy a téli és tavaszi szünetet lehetne meghosszabbítani a nyári vakáció rovására. Hozzátette, hogy a cél a nevelő iskola megteremtése és az egész napos iskola elterjesztése, a túl hosszú nyári szünet pedig nem segíti elő a nevelési funkció erősítését. Pokorni Zoltán azt is kívánatosnak tartaná, hogy a téli és tavaszi szünetet nevezzék át karácsonyi és húsvéti szünetté.

Nem támogatják

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem tartja megvalósíthatónak a tanév meghosszabbítását a nyári időszakban. A PDSZ elnöke elmondta, hogy Magyarországon nincsenek meg a minőségi oktatás feltételei.

Mendrey László az InfoRádiónak hangsúlyozta, hogy a tanárok nyári munkáját is csak akkor támogatják, hogy ha a plusz munkáért megfizetik őket, de a jelenlegi helyzetben erre sincs sok esély.

A Szülők Egyesülete a Gyermekekért sem támogatja a nyári szünet lerövidítését. Simonné Toldi Ágnes, a szervezet elnöke kiemelte: azzal sem értenek egyet, hogy év közben hosszabb szünetek legyenek, mert a szülők akkor sem tudják elhelyezni a gyerekeket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szabó Gergõ összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Mendrey László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Simonné Toldi Ágnes
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást