Idióták, fiatalok, szegények - erről volt szó a parlamentben

Infostart
2011. június 28. 10:37
A fiatalokkal, a szegényekkel és az idiótákkal is foglalkoztak az országgyűlési képviselők kedd reggel napirend előtt.

Az LMP-s Vágó Gábor szóvá tette, hogy a kormány két külön hivatalban foglalkozik az ifjúság ügyeivel. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumban egy főosztály kapta meg ezeket a feladatokat, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban pedig egy miniszteri biztos dolgozik ugyanezen a területen, aki már kiadott egy vitairatot. Sok bába között elvész a gyermek - idézte a népi bölcsességet az ellenzéki politikus. Sérelmezte, hogy a fiatalok kimaradtak az új alkotmányból, és hiányolta az ifjúsági ügyek nagyobb mértékű állami támogatását.

Válaszában az igazságügyi államtitkár azt mondta, hogy az új alaptörvény legalább tíz helyen megemlíti a fiatalokat. Rétvári Bence szerint jó, hogy a kormányzaton belül egyszerre két helyen foglalkoznak az ifjúság problémáinak megoldásával.

A fideszes Lezsák Sándor az Orbán-kormány első egy évének teljesítményét méltatta. Szerinte az emberek többsége a rossz anyagi helyzete ellenére is elismeri a kabinet erőfeszítéseit. Hozzá kapcsolódva Rétvári Bence igazságügyi államtitkár kiemelte: a kormány rövid távú célja az államadósság miatti elszegényedés megakadályozása, hosszú távon pedig a népességfogyás megállítása.

Az MSZP-s Gúr Nándor az általa megszorításoknak tartott kormányzati intézkedéseket bírálta. Egyebek mellett rávilágított arra, hogy a 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével csak a havi 300 ezer forintnál többet keresők jártak jól.

Válaszában a nemzetgazdasági államtitkár arról beszélt, hogy a kormány szerint a közterhek új rendszere versenyképes teljesítményre ösztönzi a munkavállalókat, a munkaadókat pedig érdekeltté teszi a munkahelyteremtésben. A foglalkoztatottak száma egy év alatt 20 ezerrel nőtt az adózó versenyszférában - tette hozzá Becsey Zsolt.

A kereszténydemokrata Spaller Endre a piacfelügyeleti hatóságok munkáját dicsérte annak kapcsán, hogy a Németországból kiindult hasmenésjárvány nem jelent meg Magyarországon. Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár csatlakozott a méltató szavakhoz, aláhúzva, hogy az élelmezés ma már nemzetbiztonsági kérdés.

A jobbikos Szávay István Magyarország bukaresti nagykövetének minapi kijelentésén háborgott. Füzes Oszkár egy romániai portálnak Trianon kapcsán azt mondta: húszezer idiótát leszámítva Magyarországon mindenki tudomásul vette, hogy elvesztettük a 700 éves harcot Románia ellen.

A külügyi államtitkár közölte: a kormány egyetért a nagykövet nyilatkozatával. Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország és Románia kapcsolata folyamatosan javul, de törékeny, ezért a revízió még burkolt emlegetése is árt ennek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást