A termékdíjas szemét is az államé

Infostart
2011. június 28. 18:20
Állami irányítás alá kerül a termékdíjas hulladékok begyűjtése. Az erről szóló törvényjavaslatot tegnap szavazta meg az Országgyűlés. A részletekről most sajtótájékoztatót tartott a Fidesz és a KDNP.

A tegnap elfogadott törvény alapján az állam átveszi a termékdíj-köteles hulladékok begyűjtését a mintegy 150 ezer gyártó által eddig működtetett úgynevezett koordinátoroktól - közölte az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának KDNP-s alelnöke.

Nagy Andor szerint azonban a nem hatóságként, hanem az állam nonprofit kft-jeként működő Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség és a kilenctagú termékdíj bizottság létrehozása nem államosítás, hanem egy új, az eddiginél egyszerűbb és hatékonyabb rendszer kialakítása. Az a célja, hogy kevesebb hulladék keletkezzen, és minél többet újra hasznosítsanak. Az elmúlt ötven évben hússzorosára emelkedett a hulladék mennyisége; csak PET-palackból évente 60 ezer tonna kerül a szeméttelepekre.

Hozzátette: a mentesség megszűnik, a kis- és középvállalkozások pedig átalányfizetési lehetőséget kapnak. A környezetvédelmi termékdíjként befolyó összegből az eddig öt helyett hét százalékot fordítanak majd a lakosság tájékoztatására.

A tegnap törvényerőre emelkedett javaslat beterjesztője, Sebestyén László fideszes országgyűlési képviselő elmondta: környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni az akkumulátorok, a csomagolóanyagok, az üveg- és PET-palackok, az alumínium dobozok, a kőolajtermékek, az elektronikus berendezések, a gumiabroncsok és a reklámhordozó papírok gyártóinak.

A gumiabroncs termékdíja kilogrammonként 32, a műanyag csomagolásé 28, az alumíniumcsomagolásé 16, a reklámhordozó papíré 52, a szórakoztató elektronikai cikkeké és a rádiótelefonoké pedig 100 forint lesz. Sebestyén László hozzátette: jövőre a tervek szerint 26 milliárd forint környezetvédelmi termékdíjat szednek be. Az a cél, hogy 60 százalékra emeljék az újrahasznosított hulladék arányát.

A törvény két lépcsőben, szeptember 1-én és jövő január 1-én lép hatályba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást