Kudarc, a gazdasági önrendelkezés feladása - ellenzéki vélemények az uniós elnökségről

Infostart
2011. június 27. 16:51
Az ellenzéki pártok a többi között politikai kudarcként és a gazdasági önrendelkezés feladásaként tekintenek az elmúlt fél éves magyar uniós elnökségre.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője szakmailag sikernek, politikailag azonban kudarcnak értékelte a magyar uniós elnökséget, amely szerinte nem növelte, hanem inkább csökkentette az ország presztízsét.

Nemzetközi politikai presztízsünk nem nőtt, hanem csökkent az elmúlt időszakban. Ez történelmi lehetőség volt, hiszen ha erősödik az ország nemzetközi respektje, akkor a nemzeti érdekeinket is könnyebben tudjuk képviselni - fogalmazott a pártelnök.

Balczó Zoltán, a Jobbik képviselője a gazdasági önrendelkezés egy részének feladásaként értelmezte az európai szemesztert, amely ajánlásokat fogalmaz meg a nemzeti költségvetések számára.

A gazdasági kormányzás egyértelműen erről szól, hiszen szankciókról beszélünk: kit, mivel, hogyan büntetnek. Ez az, ami alapján mi arról beszélünk, hogy egy brüsszeli szuperállam épül ki - mondta a képviselő.

Mile Lajos az LMP részéről emlékeztetett, hogy sem a gazdasági kormányzást elősegítő hat jogszabályt nem fogadták el, sem a schengeni övezetet nem bővítették a magyar elnökség alatt.

A Keleti Partnerségi csúcs elmaradását kudarcnak értékelte a politikus, aki szerint az egész szomszédságpolitika szempontjából meghatározó lett volna, hogy mint egyetlen csúcstalálkozót, tető alá hozza a magyar elnökség.

Orbán Viktor miniszterelnök viszontválaszában a többi között úgy fogalmazott: nem azt mondta, hogy az elnökség hibátlan volt, csak azt, hogy sikeres.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást