Indoklás nélkül 749 kormánytisztviselőnek mondtak fel - lapszemle

Infostart
2011. június 24. 07:30
A Népszabadság a pénteki számában arról ír, hogy 11 százalékos létszámleépítés történt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, a Magyar Nemzet pedig egy utalványforgalmazó cég adóelkerülő ügyeskedéséról cikkezik.

Indoklás nélkül 749 kormánytisztviselőnek mondtak fel a minisztériumokban 2010. július 6. és 2011. május 31. között - közölte a Népszabadság a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumra hivatkozva. Ez 11 százalékos létszámleépítést jelentett a tárcáknál. A háttérintézményeket is beleszámítva, minden kormánytisztviselőt tekintve az indoklás nélkül elbocsátottak aránya öt százalék.

A Magyar Nemzet szerint újabb adóelkerülő ügyeskedésnek minősülhet az egyik utalványforgalmazó cég ajánlata, amelyik jutalékért cserébe visszavásárolná a munkavállalóktól a főképp élelmiszerekre beváltható papírokat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyértelműen törvényellenesnek minősítette ezt a módszert.

Az Index arról ír, hogy 61 millió forintért nem akarja odaadni az érdi önkormányzat azt az óvodát a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.-nek, amely a Budapest-Székesfehérvár vasútvonal fejlesztésének útjában van. Korábban a MÁV adott volna 111 millió forintot is a városnak, de Érd akkor 280-at kért. Megegyezés hiányában a közigazgatási hivatalnak kellett beavatkoznia, és az értékbecslő jóval lejjebb vitte a kisajátításért járó összeget. Az alpolgármester azt mondja, a végsőkig elmennek. A vasútépítőknek a hatósághoz kell fordulniuk, ha el akarják foglalni az intézményt.

Huszonhétszer többet visz az M6-os autópálya, mint amennyit hoz - számolta ki a Napi Gazdaság. Az M6/M60-ason úthasználati díjból származó "elméleti" díjbevétel várhatóan 2,44 milliárd forint lesz az idén. Az állam viszont 2008-ban és 2009-ban az M6-os Érdi-tető-Dunaújváros közötti szakaszára 14,2 milliárd, illetve 16,2 milliárd forint rendelkezésre állási díjat fizetett ki. Tavaly, a Dunaújváros utáni szakaszok átadása miatt már 36 milliárd forint volt a rendelkezésre állási díj.

A Portfolio.hu hírül adja, hogy új iránymutatást adott ki a stressztesztekben érintett bankok részére az Európai Bankfelügyeleti Hatóság. Egyúttal jelezte, nem számolnak ezek során Görögország csődjével. A Reuters úgy tudja, július 13-án hozzák nyilvánosságra az eredményeket.

Minden évben megsokszorozódik a betörések száma a nyári szabadságok idején - írja a Penzcentrum.hu. De hogyan védjük meg otthonunkat a betörőktől távollétünk alatt? Százszázalékos biztonság nem létezik, de néhány óvintézkedéssel megnehezíthetjük a betörők dolgát. Jól megválasztott biztosításunk pedig gyógyírt jelenthet, ha már bekövetkezett a baj.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást