Így fejlesztenék a kerékpáros közlekedést

Infostart
2011. június 21. 06:06
Szerdán tárgyalnak a képviselők a Fővárosi Közgyűlésben a budapesti kerékpáros közlekedés fejlesztéséről és a BuBi projekt megvalósításáról. A Magyar Kerékpáros Klub elnöke szerint a kerékpárok kölcsönzése a legtöbb nyugati városban fél euró körül van, a magyar fővárosban várhatóan egy menetjegy árába kerül majd. László János kiemelte, hogy a rendszer több európai nagyvárosban sikerrel üzemel, és várhatóan Budapest belvárosi részein is sikeres lesz.

A Magyar Kerékpáros Klub elnöke szerint a rendszer kialakítását alaposan kell elvégezni, nem elég csak megvásárolni a kerékpárokat és kiállítani őket az állomásokra. László János a rendszer ismertetésekor arról is beszélt, hogy a projekt célja, hogy minél többen üljenek át a belvárosban az autókból a kerékpárokra.

Hozzátette: a kerékpárok kölcsönzése a legtöbb nyugati városban fél euró körül van, a magyar fővárosban várhatóan egy menetjegy árába kerül majd. László János kiemelte, hogy a rendszer több európai nagyvárosban sikerrel üzemel, és várhatóan Budapest belvárosi részein is sikeres lesz.

A BuBi projekt keretében Budapest belvárosi részén a kerékpáros közlekedés olyan emberek számára is elérhetővé válik, akiknek van kedvük kerékpározni és szívesen használják ezt a közlekedési módot, de nem tudják saját biciklijüket használni. A projekt keretében 74 helyszínre telepítenek egymástól mintegy 5-600 méterre lévő, mindenki számára könnyen hozzáférhető kölcsönzőket. Összesen több mint 1000 kerékpár kölcsönzésére lesz lehetőség.

A rendszerben a biciklik felvétele és leadása az automata gyűjtőállomásokon önkiszolgáló módon történik, bankkártya, hitelkártya vagy mobiltelefon használatával. A projekt teljes költsége a korábbi becslések alapján csaknem 1,1 milliárd forint lehet, amelynek nagy része uniós támogatás lesz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást