Fideszes sikerek az időközi választásokon

InfoRádió / MTI
2011. június 20. 06:06
Meg kell ismételni püspökladányi időközi országgyűlési képviselő-választást, mivel érvénytelen lett a voksolás második fordulója is a Hajdú-Bihar megyei városban vasárnap. A Fejér megyei Felcsúton a Fidesz-KDNP jelöltjét, választották polgármesternek a szavazatok több mint 63 százalékával. Egyházasgergén a Fidesz-KDNP-Kisgazda Polgári Egyesülés jelöltje nyerte az időközi polgármester-választást, a leadott 373-an szavazatból 125-tel. Jászágón, ahol polgármestert és képviselő-testületet is választottak, független jelölt lett a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település elöljárója.

Érvénytelen lett a püspökladányi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulója is, mert a választásra jogosultaknak csupán 23,14 százaléka járult az urnákhoz - tájékoztatta Keserű László, a választókerületi választási iroda vezetője az MTI-t; a választást meg kell ismételni.

A 40.429 választópolgár 25 százalékának kellett volna voksolnia ahhoz, hogy a második forduló érvényes legyen. Mivel a részvételi arány ennél alacsonyabb volt, az időközi országgyűlési választást - négy hónapon belül - meg kell ismételni.

Hajdú-Bihar megye 6-os számú, Püspökladány központú egyéni országgyűlési képviselői választókerületében négyen indultak a voksokért.

Bodó Sándor (Fidesz-KDNP) a leadott szavazatok 61,07 százalékát, Rigán István (Jobbik) a szavazatok 24,9 százalékát, Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a voksok 10,31 százalékát, Kocsány József (LMP) a leadott szavazatok 3,72 százalékát szerezte meg.

A választás két héttel ezelőtti első fordulója akkor lett volna érvényes, ha a választásra jogosultak legalább 50 százaléka elmegy voksolni, de akkor csak 28 százalékos volt a részvételi arány.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert Arnóth Sándor (Fidesz), a térség korábbi országgyűlési képviselője márciusban autóbaleset áldozata lett.

Felcsúton a Fidesz-KDNP jelöltjét, Mészáros Lőrincet választották polgármesterré a vasárnapi időközi önkormányzati választáson. A Fejér megyei településen összeférhetetlenség miatt írtak ki időközi polgármester-választást, itt hárman mérettették meg magukat. Az 1836 lakosú falu 1449 szavazásra jogosult választópolgára közül 909-en mentek el szavazni. A 903 érvényes szavazatból 571-et - a voksok 63,23 százalékát - a vállalkozóként dolgozó Mészáros Lőrinc, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kuratóriumának elnöke kapta - mondta el az MTI-nek Petrin László jegyző.

A független Varga Györgynek - a község korábbi polgármesterének - 318-an szavaztak bizalmat, s ezzel a szavazatok 35,21 százalékát, míg az ugyancsak független Vörös Kálmán nyugdíjas tűzoltó 13 szavazattal a voksok 1,43 százalékát szerezte meg.

Felcsúton azért kellett időközi polgármester-választást kiírni, mert a falu korábbi vezetőjének, a független Varga Györgynek a megbízatását - egy tavaly december 24-én hatályba lépett törvénymódosítás alapján - összeférhetetlenség miatt megszüntette a képviselő-testület. Az önkormányzati törvény módosítása szerint ugyanis meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását, akinek köztartozása van, s azt a felszólítást követő 60 napon belül nem rendezi.

Egyházasgergén Révay Endre, a Fidesz-KDNP-Kisgazda Polgári Egyesülés jelöltje nyerte a vasárnapi időközi polgármester-választást; a Nógrád megyei faluban a korábbi polgármester halála miatt írták ki a választást.

Lőrik Ildikó jegyző az MTI-nek elmondta: a 609 választópolgár közül 373-an adták le voksaikat, a nyertes Révay Endre 125 szavazatot kapott.

A második helyen végzett független jelöltre, Simon Istvánra 81-en szavaztak. A leadott voksok közül 75-öt szerzett a harmadik helyezett, a szintén független Szukán Csaba.

A 773 lakosú Egyházasgergén hét polgármesterjelölt indult, közülük hatan függetlenként mérettették meg magukat.

Egyed Rezső, a falu korábbi, független polgármestere március 24-én hunyt el.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászágón önfeloszlatás miatt tartottak időközi polgármester- és képviselő-testületi választást. A község új vezetője a független Mozsár Lászlóné lett a szavazatok 36 százalékával, ő korábban már két ciklusban irányította a települést - közölte Mudris Andrásné körjegyző az MTI-vel.

Szlávik József (független) a voksok 31 százalékát, az ugyancsak független Abonyi Tünde a szavazatok 27 százalékát kapta, míg a jobbikos jelölt, Vargáné Mezei Emőke 6 százalékot szerzett.

A képviselő-testület négy helyére került független jelöltek közül kettőt újjáválasztottak. A négy helyre 11-en pályáztak.

A 750 lakosú Jászágon az 599 választásra jogosultból 319 polgár ment el szavazni, a részvétel arány 53 százalékos volt.