"A szabadság nő minden forinttal, amit a kormány polgárok zsebében hagy"

Infostart
2011. június 20. 14:21
A melegekről és a politikusbűnözőkről is szó volt az Országgyűlésben napirend előtt, és egyikről sem hízelkedő hangnemben.

A jobbikos Dúra Dóra a szombati melegfelvonulás ellen intézett kirohanást. Szerinte a rendezvény a kutyával való fajtalankodást imitáló, emberiségellenes, deviáns külföldi homokosok közerkölcsöt sértő, keresztényellenes provokációja volt. Sérelmezte, hogy az általa ÁVH-nak nevezett rendőrség megvédte a melegeket az ellentüntetőktől, miközben a Magyar Gárda Mozgalom tagjai nem viselhetik az egyenruhájukat.

Válaszában Rétvári Bence igazságügyi államtitkár nem vette védelmébe a melegeket és nem tette szóvá a radikális képviselőnő szóhasználatát. Ehelyett a kormány különböző, nagyrészt nem a témához tartozó intézkedéseit sorolta, és emlékeztette Dúró Dórát, hogy a Jobbik európai parlamenti képviselője, Morvai Krisztina politikai pályafutása előtt jogvédőként többször szót emelt a homoszexuálisokért.

Az LMP frakcióvezetője a kormány romapolitikáját bírálta, amely Schiffer András szerint nem színvak, tehát nem független a rászoruló etnikai hovatartozásától. Az ellenzéki politikus úgy véli, a kormány hibázott, amikor a Fidesz-közeli Lungo Dromra bízta a cigányügy kezelését. Kritizálta a Széll Kálmán-tervet is, amelyet megszorító csomagnak nevezett.

Le kell szállni a civil értelmiségiek rózsaszín ködéből - válaszolta a képviselőnek a roma integrációért felelős államtitkár. Balog Zoltán hangsúlyozta: a cigányoknak is részt kell vállalniuk a felemelkedésükben, és ebben nagy szerepet szánnak a hatezer roma kisebbségi politikusnak. A szegénység kezelése nemcsak szociális és gazdasági, hanem kulturális és rendvédelmi kérdés is - tette hozzá az államtitkár.

Vasárnap volt húsz éve, hogy az utolsó szovjet katona kivonult Magyarországról; Salamon László, a KDNP képviselője, válaszában pedig Hende Csaba honvédelmi miniszter erről emlékezett meg napirend előtt.

A szocialista Tóbiás József általánosságban bírálta a kormány intézkedéseit. Az ellenzéki politikus egyebek mellett azt mondta: az Orbán-kabinet kettéhasította az országot, amelyből hiányzik a biztonság. A társadalom azonban fellép ez ellen - utalt az utcai megmozdulásokra Tóbiás József.

A nemzetgazdasági államtitkár viszont úgy látja, hogy a szabadság tovább nő minden egyes forinttal, amit a kormány polgárok zsebében hagy. Cséfalvay Zoltán ennek kapcsán méltatta az adórendszer legutóbbi változtatásait.

A Fidesz frakcióvezetője a büntetőeljárási törvény módosításához kérte a parlamenti frakciók javaslatait és szavazatait. Mint ismeretes, az indítvány lehetővé tenne, hogy az ügyész a konkrét ügy egyedi körülményeire hivatkozva 24 óráig távol tartsa a védőt azoktól, akiket kiemelt ügyben vettek őrizetbe. El kell dönteni, hogy a pénzért dolgozó ügyvédeket támogatják-e, akik azért dolgoznak, hogy a politikusbűnözők megússzák - fogalmazott Lázár János.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást