Mesterházy: Egységes és erős baloldalra van szükség

Infostart
2011. június 18. 15:06
Orbán Viktor leváltásához egységes és erős baloldalra van szükség - mondta az MSZP rendkívüli kongresszusán Mesterházy Attila. A pártelnök nyitóbeszédéről és a többi felszólalásról csak közvetve, Török Zsolt szóvivő utólagos tájékoztatása alapján tudósíthat a sajtó, hiszen a kongresszus zárt ajtók mögött ülésezik.

Török Zsolt elmondta: Mesterházy Attila arra hívta fel a küldöttek figyelmét, hogy a baloldal megerősödése nemcsak a párt, hanem az egész magyar nép számára fontos, mert az Orbán-kormány tönkreteszi és szétveri az országot. Pannónia és Hunnia népét egyszerre kell képviselni - fogalmazott Mesterházy Attila.

A szóvivő rámutatott, hogy Mesterházy Attila elnöksége alatt a párt újjáépítette hazai és nemzetközi kapcsolatait a civil szervezetekkel és az érdekképviseletekkel; a részországgyűléseket szervező és jogsegélyszolgálatot indító MSZP támogatottsága 16 százalékról 28 százalékra emelkedett a biztos pártválasztók körében.

Szintén Török Zsolt beszámolója alapján Kiss Péter, a Baloldali Tömörülés Platform vezetője azt mondta a kongresszuson, hogy egy karakteresen baloldali néppártra van szükség, amely nem antiliberális, hiszen a szabadság is klasszikus szociáldemokrata érték. A politikus őszinte, de a nyilvánosság előtt zárt vitát szorgalmazott a párt jövőjéről. Kiss Péter egyetért azokkal, akik szerint a baloldaliság nem lehet egyenlő az osztogatással.

Gyurcsány Ferenc azt mondta a szocialisták kongresszusán, hogy bár Szili Katalin távozott, "a szilizmus megmaradt az MSZP-ben" - tudta meg az MTI.
Gyurcsány Ferenc beszédében nevesítette Baja Ferencet és Lamperth Mónikát, felidézve, hogy előbbi "szinte könyörgött, hadd legyen miniszter vagy államtitkár" a Gyurcsány-kormányban, az utóbbi pedig "sírt a vállán, hogy hadd maradjon miniszter". Szekeres Imrének azt rótta fel, hogy egy közelmúltbeli cikkében a Gyurcsány-kabinet száz lépés programját nevezte a költségvetési hiányt növelő legnagyobb osztogatásnak, míg Puch Lászlót állítólag azzal vádolta, megpróbált valakit rávenni, hogy "egy folyamatban lévő ügyben ellene valljon".
A volt kormányfő ezután megkérdezte, a küldöttek közül ki akar részt venni a pártszavazáson, amelyet az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform kezdeményezett, majd azt állapította meg, hogy a küldöttek nagyjából 80 százaléka felemelte a kezét, az elnökség első sorokban ülő tagjai azonban nem - mondta Gyurcsány Ferenc névtelenül nyilatkozó támogatóinak egyike.

Török Zsolt szerint Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és pártelnök, a Demokratikus Koalíció Platform vezetője arról beszélt, hogy ő is modern, egységes, baloldali pártot akar.

Az MSZP Lendvai Ildikó által vezetett Programtanácsa elkészítette az Irányítű című vitairatot, amelyet a párt őszi kongresszusa véglegesít - mondta sajtótájékoztatóján a szocialisták szóvivője.

Török Zsolt beszámolója szerint Lendvai Ildikó volt pártelnök és egykori frakcióvezető a küldöttgyűlés zárt ülésén arról beszélt, hogy az egyes politikai csoportok bűnbakjainak megnevezésénél több és mélyebb vitát kell megvívni a pártban, mégpedig arról, hogy szabad-e balra tartaniuk. Szerinte mindenképpen. Kiemelte a munkahelyteremtés fontosságát, annak kapcsán pedig a szociális szövetkezetek és a közösségi munkaszervezetek szükségességét.

Az elnökségi tagok közül Korózs Lajos a minimumjövedelem bevezetésére tett javaslatot, Kunhalmi Ágnes pedig azt mondta: az MSZP-nek szerethető pártnak kell lennie, amely a boldogulás esélyét nyújtja az embereknek.

Az "Egység Magyarországért" jelszóval meghirdetett rendkívüli kongresszuson arról vitáznak, majd szavaznak a küldöttek, hogy az MSZP a liberálisok és a konzervatívok felé is nyitott gyűjtőpárt, vagy a kormányváltáshoz külső szövetségeseket kereső baloldali erő legyen. Elfogadnak egy politikai nyilatkozatot, amelyben az Orbán-kormány eddigi tevékenységét bírálják.

Pártszakadás nem várható. Mesterházy Attila a belső viták lezárását várja a mai naptól, ellenlábasa, Gyurcsány Ferenc pedig az újságíróknak úgy fogalmazott, hogy párttagként távozik a kongresszusról. Korábban azt mondta, hogy az elnökség kérdései pontatlanok és manipulatívak, szándékosan félreértelmezik az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform céljait.

Az sem segíti a viták lezárását, hogy egy közismert szocialista politikust meg sem hívtak a kongresszusra. Kósáné Kovács Magda erről szóló nyílt levelét Gyurcsány Ferenc bizalmasa, Gréczy Zsolt tette közzé a Facebookon. Kósáné Kovács Magda azt írja: "Ne engedjétek, hogy a megoldást a belső ellenségek megnevezésével próbálja bárki is más irányba terelni."

Az egyik küldött, Hortobágyi István nyugdíjas rendőrtiszt szintén a Facebookon üzent a pártnak. A volt szocialista országgyűlési képviselő-jelölt azt írja: "Nem veszek részt kulisszák mögötti kölcsönös pofonosztásban. Most a választókkal kéne törődni. A munkavállalók jogaival és a korkedvezmények védelmével."

Tisztújítás és a párt alapszabályát érintő témák nem szerepelnek a tanácskozás napirendjén. A viták azonban nem érnek véget a kongresszussal, hiszen jövő héten kezdődik a Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett pártszavazás arról, hogy a tagság közvetlenül válassza-e a párt legfontosabb vezetőit, és hogy átláthatóbbá tegyék-e az MSZP gazdálkodását, Mesterházy Attila kezdeményezésére pedig az Országgyűlés

szocialista frakciójának etikai bizottsága vizsgálatot indít az őszödi beszéd kiszivárogtatásával összefüggésben, ami Gyurcsány Ferenc szerint is egy seb az MSZP testén.

Mesterházy Attila pártelnök és frakcióvezető a kongresszus előtt tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az MSZP jövő héten kedden este figyelmeztető demonstrációt tart Miskolcon a kormány megszorító intézkedései ellen, a párt elnöksége pedig népszavazást kezdeményez a visszamenőleges hatályú törvénykezés, a szerzett jogok elvételének megakadályozása érdekében.