Martonyi: Magyarország megerősítette érdekérvényesítő képességét

Infostart
2011. június 17. 16:40
"Átestünk az érettségi vizsgán, az osztályzatot majd mások megadják" - értékelte a soros magyar elnökséget Martonyi János külügyminiszter.

"Újra ugyanezt az elnökségi programot írnám meg" - mondta Martonyi János egy külügyminisztériumi háttérbeszélgetésen. Két héttel a soros magyar elnökség vége előtt úgy nyilatkozott: Magyarország megerősítette érdekérvényesítő képességét.

A külügyminiszter úgy látja, a legnagyobb eredmény az, hogy az Európai Tanács kimondta Románia és Bulgária technikai felkészültségét a schengeni övezethez való csatlakozáshoz, és hogy eldöntötték: szeptemberben kitűzik a csatlakozás dátumát is.

Hasonlóan nyilatkozott a horvát csatlakozási tárgyalások lezárásáról is, de kiemelte: az még mindig kérdéses, hogy ez a cél teljesül-e a magyar félév alatt.

A jövő keddi Általános Ügyek Tanácsának üléséről szólva elmondta: téma lesz az európai szemeszter kérdése. Mint ismert, az Európai Bizottság több ajánlást, költségvetési kiigazítást, valamint munkaerő-piaci reformot fogalmazott meg Magyarországnak.

A jövő hét végi állam-és kormányfői csúcstalálkozóról pedig Martonyi János azt mondta: akkor véglegessé válik a Duna- és a romastratégia.

A tárcavezető szerint a legérdekesebb kérdés a görög lesz, és az InfoRádió kérdésére válaszolva közölte: biztos abban, hogy Görögország kap egy újabb mentőcsomagot, az a kérdés még, hogy mekkora összegre lesz szükség.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást