Megbénulhat a főváros a szakszervezeti tüntetés és a "bohócforradalom" miatt

Infostart
2011. június 16. 08:22
A munkavállalókat érintő negatív kormánydöntések miatt négy szakszervezeti konföderáció hirdetett csütörtök délutánra országos demonstrációt. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a budapesti autós vonulás nem fogja megbénítani a várost. Az országos demonstráció mellett a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjának védelmében két szakszervezeti vezető magánemberként hirdetett "bohócforradalmat".

Budapesten és a legtöbb megyeszékhelyen autós vonulást, valamint Miskolcon, Egerben, Kaposváron és Tatabányán tüntetést tart csütörtökön az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A négy konföderációhoz bejelentésük után csatlakozott a LIGA is.

A fővárosi Hősök teréről induló autós vonulás útvonalát Borsik Jánostól, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke ismertette: 15 órakor indul el az autós menet az Andrássy úton a Kiskörút felé, onnan át az Erzsébet hídon, aztán a Döbrentei téren keresztül vissza az Alagút, Lánchíd és ugyancsak az Andrássy út útvonalon, majd vissza a Hősök terére.

A városi forgalomra vonatkozó kérdésre Borsik János azt mondta: nem gondolja, hogy ez a város teljes megbénulásához vezet.

A szakszervezeti konföderációk a többi között a munka törvénykönyvének szerintük kedvezőtlen módosításai, a különböző korhatár előtti nyugdíjak eltörlése, valamint az Országos Érdekegyeztető Tanács feloszlatása ellen tiltakoznak.

Szavazófülkék az Alkotmány utcában

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke - a szakszervezeti konföderációk országos demonstrációjától függetlenül - magánemberként hirdetett mára tüntetést a fővárosba.

Hogy ez miért "bohócforradalom", azt Kónya Péter mondta el az InfoRádiónak: "Elhíresült Orbán Viktornak az a mondata, hogy a szociális konzultáció helyett a bohócügyi államtitkárával fog konzultálni ebben a kérdésben. Utalni szeretnénk a szintén Orbán Viktor által elnevezett fülkeforradalom kifejezésre is, és a kettőből lett a bohócforradalom".

A szervezők szavazófülkéket állítanak fel az Alkotmány utcában, ahol délután négytől nyolcig lehet szavazni arról, hogy visszamenőlegesen visszavonják-e a kétharmados bizalmat a kormánypártoktól.

Azt gondoljuk, hogy nem vagyunk bohócok és nem engedjük, hogy bohócnak nézzenek bennünket, ezért azt kérjük mindenkitől, hogy bohócnak öltözve jöjjön és adja le a szavazatát - mondta az elnök.

Az "urnazárást" követően a tüntetők fáklyákkal vonulnak a Sándor-palotához, és a Köztársasági Elnök rezidenciája mellett hirdetik ki a szavazás eredményét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást